Vanwege zaken als bevolkingsgroei, urbanisatie, lange bouwprocedures en beperkte bouwgrond heerst er in Nederland een gigantisch woningtekort. Rijksoverheid wil dat er 900.000 woningen gebouwd worden tot en met 2030, maar volgens BAM, het grootste bouwbedrijf van ons lage land, zorgt gebrekkige regelgeving voor stagnatie.

‘Woningbouw wordt niet voldoende gestimuleerd’

BAM (Koninklijke BAM Groep) is één van de grootste bouwbedrijven in Europa met het hoofdkantoor in het Nederlandse Bunnik, onder de rook van Utrecht. De grootste  bouwgroep van Nederland heeft activiteiten op het gebied van bouw, vastgoed, infrastructuur en publiek-private samenwerking (PPS) projecten en is actief in verschillende landen, waaronder Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en vele andere landen.

Bouwbedrijf BAM vindt dat het kabinet meer aandacht moet besteden om de woningbouw te stimuleren. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vandaag namelijk bekend het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal van 2022 teruggelopen is naar iets meer dan 15.000. Dat is een daling van 5 % ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Actie is dus verreist. Ruud Joosten, de grote baas bij BAM, merkt op dat de woningmarkt een aanzienlijke transitie heeft doorgemaakt in een relatief korte periode. Naast verhoogde rente en inflatie ziet hij ook de woningbouw teruglopen. Volgens hem heeft dat probleem meerdere oorzaken.

Stikstofuitstoot

“De beperkingen door stikstofuitstoot helpen zeker niet, maar het belangrijkste is de stijging van de rente. Daarnaast zijn de bouwkosten hard gestegen”, vertelt hij. “De rente is omhooggegaan, er is hoge inflatie en de consument is onzeker over het kopen van een huis. Je ziet het aantal verkochte huizen echt dalen. Dat is jammer, want er is enorm veel vraag naar huizen.”

Ook speelt het verlenen van vergunningen een doorslaggevende rol. Omdat het in Nederland behoorlijk tijdrovend is om een vergunning te krijgen, wordt het bouwen van woningen uitgesteld, terwijl we die zo hard nodig hebben. Het tekort aan woningen resulteert in stijgende huizenprijzen, hoge huurprijzen, lange wachttijden voor sociale huurwoningen en een gebrek aan huisvestingsopties voor specifieke groepen, zoals starters, jongeren en personen met lage inkomens. Niet voor niets is het woningtekort in Nederland de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp geweest.

De Nederlandse overheid heeft verschillende maatregelen genomen om het woningtekort aan te pakken, waaronder ook vereenvoudiging van bouwregels en procedures, bevordering van tijdelijke en modulaire huisvesting, maar kennelijk is dat nog niet voldoende. In 2021 steeg het woningtekort in Nederland tot 279.000, terwijl dat naar verwachting in 2024 verder zal oplopen tot 317.000.