De Nederlandse belastingbetaler heeft in 2022 € 366,4 miljard overgemaakt naar de staatskas, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat bedrag staat ongeveer gelijk aan € 1 miljard per dag. Het is meer dan het Rijk aanvankelijk had ingeschat: € 334,1 miljard.

In 2022 werd er € 365,5 miljard aan belasting betaald

Het bedrag is afkomstig van de individu, maar ook bedrijven, in de vorm van inkomsten- en loonbelasting, btw, energiebelasting én accijns. “Het is het totaal dat door consumenten en bedrijven is afgedragen”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van statistiekbureau CBS tegen Nu.nl.

Bijna alle belastingopbrengsten waren vorig jaar hoger dan het jaar ervoor, een paar opvallende dalers daargelaten. Er zijn namelijk een aantal nieuwe regelgevingen en verlaging ingesteld, waardoor de opbrengsten minderde. Waar de energiebelasting in 2021 opbracht € 3,9 miljard , leverde deze belastingvorm wegens een tijdelijk verlaging slechts € 500 miljoen op.

Belastinggeld

Foto: Rijksoverheid

Accijnsopbrengst daalde, mede vanwege minder rokers

In 2021 steeg de opbrengst van accijns, maar ten opzichte van dat jaar daalde het in 2022. Volgens Van Mulligen heeft dat te maken met accijnsverlaging op brandstof die per 1 april inging. Onderaan de streep leverde accijns afgelopen jaar € 800 miljoen minder op.

Ook de tabaksindustrie leverde minder op. Dat betekent dat er minder rokers zijn, want “de accijns daarop gaat nooit omlaag”, terwijl de prijzen wel degelijk stijgen. Vanaf 1 april kost een pakje sigaretten zelfs. En volgend jaar komt daar nog eens € 1,22 bovenop.  “We weten uit onderzoek dat 80 procent van alle rokers wil stoppen. Die mensen willen we zoveel mogelijk steunen om er nu echt mee op te houden”, zegt Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid.

Waar gaat ons belastinggeld naartoe?

De totale uitgaven van het Rijk zijn in 2023 naar verluidt € 395 miljard en het meeste daarvan gaat volgens Rijksoverheid naar “zorg en onderwijs en sociale zekerheid (waaronder AOW- en WAO-uitkeringen)”.

Het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van het Rijk noemen we het overheidssaldo of het begrotingstekort. “Ondanks de grote investeringen, blijft de overheidsschuld vrij laag: 49,5% in 2023”, schrijft het ministerie. Naar verwachting zal de schuld de komende jaren echter wel oplopen. Door inflatie bijvoorbeeld.

Zie de globale uitgave in de tabel hieronder.

Uitgaven

Foto: Rijksoverheid