Onderwijs is een essentieel onderdeel in een goed functionerende maatschappij. Hoewel het in het westen over het algemeen goed gesteld is met het onderwijsniveau, is kansongelijkheid nog altijd even relevant als de afgelopen decennia. Niet iedereen kan bijvoorbeeld $ 132.000 per jaar aan collegegeld ophoesten om zijn kroost in te schrijven bij een gerenommeerd instituut als het Zwitserse Le Rosey.

Institut Le Rosey

Deze kostschool brengt 400 studenten uit 65 landen tezamen, waarbij ze slechts 10% van de studenten uit één land toelaten. De filosofie van Le Rosey is geïnspireerd op Harvard University en werd in 1880 opgericht door Paul-Émile Carnal in de stad Rolle, gelegen tussen Genève en Lausannein in het zuidwesten van het alpenland.

Het heeft de bijnaam ‘School of Kings’ gekregen omdat het een van de oudste kostscholen in Zwitserland en de wereld is. Ook heeft de school een wintercampus in het wintersportdorp Gstaad in Bern, waar het hele studentencorps van januari tot maart naartoe lokaliseert.

De kostschool beslaat 28 hectare en heeft 179 slaapkamers

In totaal beschikt Le Rosey over 179 slaapkamers met en-suite badkamer, 48 appartementen voor de leerkrachten, een theater, drie eetzalen, twee cafetaria’s, een auditorium, twee gymzalen en een ‘oecumenische kapel’. De academische vleugel bestaat uit 53 klaslokalen, 8 wetenschappelijke laboratoria, 14 speciaal ingerichte lokalen, twee ziekenzalen en een bibliotheek die gevuld is met 30.000 titels.

Paul en Henri Carnal Hal

De hoofdcampus van de Zwitserse kostschool beslaat 28 hectare aangelegde tuinen en het hoogtepunt van de campus is de Paul en Henri Carnal Hall, een futuristisch gebouw, in tegenstelling tot de andere klassiekere gebouwen, ter waarde van $ 52 miljoen. Dit object is onder meer voorzien van een theater, een restaurant, een concertzaal en speelruimte met circa 1000 zitplaatsen.

Buiten de campus pronkt Le Rosey met tien tennisbanen, een riant overdekt zwembad en wellnesscentrum, een buitenzwembad, drie voetbalvelden, een synthetisch rugbyveld, een atletiekbaan, een schiet- en boogschietbaan, een eigen manege met 30 paarden, een clubhuis en zelfs een zeilcentrum genaamd ‘Fleur d’Eau’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Institut Le Rosey (@instlerosey)

Alumni met invloedrijke en koninklijke families

De oudste en meest gerespecteerde Zwitserse kostschool ter wereld heeft een duizelingwekkende lijst van alumni met dynastieke families, waaronder Hohenzollern, Cavendish, Rothschilds, Koskulls, Rockefellers enzovoort. Maar ook de sjah van Iran, prins Rainier, de hertog van Kent, koning Fouad II van Egypte, koning Juan Carlos van Spanje, koning Albert II van België zaten hier in de schoolbanken.

Felipe Laurent, alumnus en woordvoerder van Le Rosey, vertelde aan Business Insider het volgende: “Blijkbaar zijn we de oudste internationale kostschool van Zwitserland. We hebben een bepaald gewicht dat door de naam heen gaat vanwege families die hier eerder zijn geweest. Ik denk dat sommige gezinnen daar naar op zoek zijn.” Hij voegde eraan toe: “Ze hebben hier misschien gestudeerd, en daarom willen ze dat hun kinderen dat soort erfenis voortzetten.”

Niet voor niets stromen ongeveer 30% van de studenten door naar universiteiten die wereldwijd in de top 25 staan. Studenten van Le Rosey hebben de bijnaam ‘Roséens’ (op z’n Frans) of ‘Roseans’ (in het Engels), en oud-studenten krijgen het felbegeerde label ‘Les Anciens Roséens’.