Mo Bicep, groot geworden met het handelen in sportsupplementen, is op zijn vingers getikt en moet gaan betalen, omdat hij duizenden nepvolgers heeft gekocht.

Nepvolgers van influencer en MB Nutrition-oprichter Mo Bicep

Met zijn handel en tienduizenden volgers op Instagram, YouTube en TikTok, heeft Mohamed Lemhadi – zijn echte naam – zich op zeer jonge leeftijd verrijkt en een wagenpark van jewelste kunnen veroorloven, bestaande uit Rolls-Royces, Lamborghini’s en Mercedessen. Maar wie dacht dat hij dit op eigen houtje heeft opgebouwd, heeft het mis.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM), toezichthouder op het gebied van consumentenrecht, heeft namelijk bevestigd dat de geruchten bleken te kloppen, en dat ‘Ons Moeke’ inderaad heeft betaald voor een lading nepvolgers.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mobicep (@mobicepp)

In 2020 begon het balletje balletje te rollen toen de politie Zeeland West-Brabant contact opnam met de ACM, meldt Quote. Iemand had lucht gekregen van het gegeven dat Lemhadi sinds 2018 maar liefst 67 betalingen had verricht voor ‘niet-authentieke engagement’ te kopen, ofwel nepvolgers voor zijn Instagram-pagina’s. In totaal ontving Mo Bicep 68.700 volgens voor zijn hoofdaccount (@mobicepp), plus 12.000 voor de pagina van zijn sportsupplementenbedrijf (@mbnutrition).

Stoute Mo Bicep. Het ACM gaf Lemhadi een ultimatum, maar dat leverde niets op. Het boetebedrag (lees: dwangsom) werd vervolgens vastgesteld op € 100.000, maar werd later verlaagd tot € 35.000 omdat de luidruchtige ondernemer intussen kon aantonen dat hij op tijd zijn nepvolgers had geëlimineerd.

Mo Bicep was het daar alsnog niet mee eens, dus besloot hij naar de Rotterdamse Rechtbank te stappen. Helaas voor hem zonder resultaat, want de rechtbank heeft het beroep ongegrond verklaard. “Het beroep is ongegrond. Dat betekent dat eiseres (Mo Bicep, red) geen gelijk krijgt”, schrijft de rechtbank in haar conclusie. “Eiseres is daarom zoals bij het bestreden besluit is vastgesteld verbeurde dwangsommen aan de ACM tot een bedrag van € 37.500 plus wettelijke rente verschuldigd.”