Een opmerkelijke wending bij het geesteskind van Mark Zuckerberg, die zijn lijf-aan-lijfgevecht met Elon Musk zag afketsen. Meta – voorheen bekend als Facebook – heeft namelijk besloten om duizenden talentvolle werknemers, die recentelijk hun pad elders hebben moeten vervolgen, opnieuw welkom te heten.

Meta neemt ontslagen werknemers opnieuw aan

In mei van dit jaar vond de zoveelste ontslagronde plaats. Meta zette zo’n 10.000 werknemers in een klap uit het werknemersbestand. Destijds CEO Mark Zuckerberg dat hij van plan was de zakelijke kant van Meta “substantieel” te herstructureren en naar een “meer optimale verhouding tussen ingenieurs en andere functies” te brengen.

Kennelijk loopt dit nog niet helemaal gesmeerd, want Meta heeft besloten om weer nieuwe medewerkers toe te laten. Het gaat hier vooral om engineering en technische rollen. Ook de duizenden die eerder mochten vertrekken zijn welkom, maar moeten wel via een ‘alumni portal’ hun sollicitatiebrief indienen. “Elke werknemer die sinds november bij Meta is ontslagen, mag opnieuw solliciteren op beschikbare banen”, aldus Insider.

Lagere salarisschaal

Goed nieuws dus voor de ontslagen werknemers die weer aan de slag kunnen, maar helaas krijgen zij in de meeste gevallen minder salaris aangeboden.

Het moederbedrijf van Facebook en Instagram biedt een scala aan vacatures aan, waaronder voornamelijke technische functies. Insider zei dat het bedrijf “honderden” vacatures heeft, ondanks de bezuinigingsmaatregelen van Zuckerberg’s zogenaamde “jaar van efficiëntie”.

Deze herinlijving van ontslagen werknemers doet denken aan de manier waarop Elon Musk Twitter (X) runt. Musk heeft een reeks aan twijfelachtige veranderingen doorgevoerd. Meest opmerkelijk was zonde twijfel het ontslaan van bijna de helft van het personeel. “In een poging om Twitter op een gezond pad te brengen, zullen we vrijdag het moeilijke proces doorlopen om ons wereldwijde personeelsbestand te verminderen”, schreef hij indertijd. Toen die eenmaal de deur uit waren kwam hij erachter dat ze toch nodig waren om het social mediabedrijf levende te houden.