Een grote vangst op het gebied van belastingfraude. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft namelijk drie drie verdachten ontmaskerd en opgepakt die die betrokken waren bij een ingenieuze beleggingsfraude. De verdachten, woonachtig in Tiel en Oosterhout, werden in de kraag gevat. Het brein achter de operatie, een 37-jarige vrouw, werd vergezeld door twee heren van 31 en 39.

“Omvangrijke beleggingsfraude”

Naast de arrestatie zijn ook diverse goederen in beslag genomen. Denk aan woningen, bankrekeningen, racepaarden, auto’s, luxegoederen, contant geld, goud en sieraden.

Er zou maar liefst € 56 miljoen met de zaak gemoeid zijn. De verachten kwamen aanvankelijk op het spoor door de Autoriteit Financiële Markten nadat er meerdere meldingen binnenkwamen van mogelijke frauduleuze activiteiten. Vervolgens stelde ze een onderzoek in dat leidde tot de arrestatie.

“Een listige strategie waarbij ze beleggers overtuigde dat ze deze rendementen kon genereren door te handelen in de koersschommelingen tussen de Amerikaanse dollar en het edele goud,” zo onthulde de FIOD. “Op jaarbasis zou dit resulteren in een verbijsterende opbrengst van maar liefst 200 % bovenop de oorspronkelijke inleg.” De virtuoze manipulatie die hiermee gepaard ging, strekte zich uit over een periode van ruim twee jaar.

Hoofdverdachte

Het vernuftige brein achter dit bedrog hanteerde verleidelijke lokmiddelen, dit keer in de vorm van bedrijven als ‘Best Choice’, ‘Airfeet BV’ en ‘Xerof BV’ droegen. Deze ondernemingen stelden beloften van rendementen van wel 10 tot 12 % per maand in het vooruitzicht, maar dat klopte van geen kant.

De FIOD heeft vastgesteld dat een “aanzienlijk deel” van het geld dat beleggers toevertrouwden niet geïnvesteerd is conform de beloofde constructies. In plaats daarvan vloeide het geld naar woningen, luxueuze auto’s, kostbare (sport)paarden en zelfs cryptogeld. Vermoedelijk werden valse facturen ingezet als dekmantel en opereerden de verdachten in een uitgekiend netwerk van bedrijfsentiteiten, aldus de FIOD.

Ondertussen worden degenen die de dupe zijn geworden van deze geraffineerde beleggingsfraude dringend verzocht zich te melden bij de FIOD. Het functioneel parket heeft de leiding genomen over het onderzoek.