Beroepsoplichter Emmanuel Nwude orkestreerde een historische bankfraude door een niet-bestaande luchthaven aan een inmiddels omgevallen internationale bank van Brazilië te verkopen. Nigeriaanse oplichtingspraktijken bestaan al sinds jaar en dag, maar deze schaduw-verkoop is toch wel erg uitzonderlijk.

Zogenaamde Nigeriaanse bankier

Afrikaanse oplichters beloven hun slachtoffers miljoenen euro’s, maar laten ze vervolgens financieel volledig geruïneerd achter. Aangezien ze in een werelddeel zitten waar de autoriteiten weinig grip hebben, komen de meesten weg met hun schandalen. Dat is niet het geval bij Emmanuel Nwude, initiator van één ’s werelds grootste oplichtingszaken.

Nwude deed daar een schep bij op en deed zich voor als Paul Ogwuma, de toenmalige gouverneur van de Centrale Bank van Nigeria. In die hoedanigheid wist hij de directeur van Banco Noroeste ervan om $ 242 miljoen te investeren in een nieuwe luchthaven in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

Een knappe prestatie voor iemand die geen schooldiploma en weinig verstand van zaken heeft. Hij schopte het in Nigeria zelfs tot mededirecteur van de Union Bank, een van de grootste banken van het land. Daardoor had hij toegang tot geclassificeerde informatie en kwam hij in  de jaren ’90 in contact met bankdirecteur Nelson Sakaguchi, een vriend van de belangrijkste aandeelhouders van de Braziliaanse bank Banco Noroeste.

Nwude slaagde erin Sakaguchi overtuigen dat Nigeria plannen had om een luchthaven te bouwen in de stad Abuja, met interessante investeringsmogelijkheden voor de Braziliaanse bank. Hij beloofde Sakaguchi een torenhoge commissie als de deal zou doorgaan. Iets dat Sakaguchi kennelijk niet kon weerstaan.

Sakaguchi betaalde $ 191 miljoen in contanten en de rest in de vorm van uitstaande rente wachtte geduldig op de bouw van de genoemde Nigeriaanse nepluchthaven. Dit was het begin van Nwude’s snode plan. In een periode van 1995 en 1997 tussen versluisde hij honderden miljoenen van de Banco Noroeste naar Nigeria. Een luchthaven zou er echter nooit komen. In plaats daarvan werd er wereldwijd geïnvesteerd in vastgoed.

Geld op de Kaaimaneilanden

In 1997 was het uit met de pret. Banco Santander, één van de grootste banken ter wereld, wilde in dat jaar Banco Noroeste, maar toen ontdekt werd dat ongeveer de helft van het kapitaal van de Braziliaanse bank zich “ongecontroleerd” op de Kaaimaneilanden bevond, werden er in meerder landen onderzoeken opgezet.

De megafraude werd ontdekt en het leidde ertoe dat de Braziliaanse bank in 2001 failliet werd verklaard. Ook Nwude ontkwam niet aan zijn straf en werd gearresteerd in de Nigeriaanse stad Lagos. Verder werden zijn handlangers gearresteerd, veroordeeld en tot gevangenisstraf veroordeeld, waarbij een deel van de bezittingen werd teruggegeven aan de bank.

De Braziliaan hield later altijd vol dat hij zelf geen geld gestolen heeft, maar dat hij werd opgelicht.  Nwude’s pogingen om zijn bezittingen na de vrijlating terug te krijgen, stuitten op juridische hindernissen, en hij beweerde later niet op de hoogte te zijn van de zwendel van $ 242 miljoen.