Net als Nederland heeft het Verenigd Koninkrijk een rijke nautische historie. De Royal Navy, de militaire vloot van het VK, is een van de oudste en meest gerespecteerde zeestrijdkrachten ter wereld, met een geschiedenis die meer dan 500 jaar teruggaat.

The National Flagship

Volgens Vitruvius Yachts, een Britse jachtontwerper en scheepsarchitect met een focus op motorjachten, kan de vloot van het VK vernieuwing gebruiken en onthulden plannen van een 125 meter lange superjacht. Helemaal in thema en kleuren van de royale familie van de soevereine staat.

De Britse regering nodigde verschillende bedrijven uit om ontwerpen in te dienen voor een nieuw vlaggenschipjacht, dat het voormalige Royal Yacht Britannia zou vervangen. The National Flagship stond zelfs op de shortlist als finalist in deze ontwerpwedstrijd, maar werd geschrapt nadat het het “ijdelheidsproject” van Boris Johnson werd genoemd.

Nu de regering besluit het project stop te zetten, toont het team hun voorheen vertrouwelijke voorstel, waarbij niet alleen de vindingrijkheid van hun ontwerp wordt benadrukt, maar ook de buitengewone diepgang en diversiteit van de Britse industrie en maatschappij, ruimschoots terug te vinden in het ontwerp zelf”, schrijft Team FestivAl, een samenwerkend team, in een verklaring.

Om het concept te creëren werkte Vitruvius Yachts ook samen met architectenbureau Zaha Hadid Architects en de scheeps- en jachtspecialisten van Ocea.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vitruvius Yachts (@vitruviusyachtsltd)

De overheid trok echter de stekker uit het project. Of de blauwdrukken ooit waargemaakt zullen worden is dus nog maar de vraag, maar de foto’s spreken in ieder geval tot de verbeelding. Het schip met de koningsblauwe romp werd aangekondigd als “een viering van de Britse samenleving en technologie, in een schip ontworpen voor de mensen maar geschikt voor een koning”.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vitruvius Yachts (@vitruviusyachtsltd)

“Het ontwerpen van een schip – een vlaggenschip – dat een maatstaf op het gebied van duurzaamheid zal worden en dat Britse uitmuntendheid en erfgoed zal demonstreren voor huidige en toekomstige generaties, terwijl het ook een symbool is van inclusie en diversiteit, was een enorme uitdaging die me ’s nachts wakker hield. ”, zegt Philippe Briand, de oprichter en ontwerper van Vitruvius Yachts. “De aard en intensiteit van het project hielden me gefocust, maar vervulden me ook met trots, niet alleen in het ontwerpproces zelf, maar ook voor waar het vlaggenschip voor staat.”

Het koolstofvrije vlaggenschip, gemaakt van gerecycled aluminium, zou biobrandstoffen, waterstof en wind gebruiken voor voortstuwing en daarmee relatief gezien enorm duurzaam zijn. De bouwkosten van het royale schip worden geschat op zo’n $ 310 miljoen.