Kiyoyuki Okuyama is de eerste niet-Italiaanse ontwerper die een auto van Ferrari heeft vormgegeven. De Japanner is namelijk de bedenker van de legendarische Ferrari Enzo, maar draaide bijna de bak in nadat hij een snelheidsovertreding reed in de auto die hij zelf heeft ontwerpen. Oh, de ironie.

Ontwerpen van de Ferrari Enzo vloog bijna de gevangenis in

De Ferrari Enzo, vernoemd naar de oprichter van Ferrari, Enzo Ferrari, is een buitengewone supercar die wordt beschouwd als een meesterwerk uit de koker van Kiyoyuki Okuyama.

De Ferrari Enzo wordt gekenmerkt door zijn aerodynamische en gestroomlijnde exterieur, dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook zorgt voor optimale luchtstroom en downforce op hoge snelheden.  Onder de motorkap bevindt zich een krachtige V12-motor met een hoog vermogen en koppel, waardoor de Ferrari Enzo adembenemende snelheden kan bereiken. De auto is in staat om in slechts 3,6 seconden van 0 naar 100 km/u te accelereren en heeft een topsnelheid van 355 km/h.

Ferrari Enzo

Okuyama weet daar alles van. Volgens Hagerty reed hij 127 kilometer per uur op een weg waar 40 km/h de maximaal toegestane snelheid is. Het incident vond plaats in oktober 2022 op een schilderachtige bergweg in zijn geboorteplaats Yamagata Prefecture, maar kortgeleden werd er pas uitspraak gedaan in de daaropvolgende rechtszaak.

Vier jaar celstraf

“De mate van snelheidsovertredingen was aanzienlijk en was buitengewoon gevaarlijk”, oordeelde rechter Osamu Imai van de Yamagata District Court. Hoewel er aanvankelijk een celstraf van vier jaar geëist werd, kwam de Japanner er goed vanaf. Maar mocht hij binnen twee jaar opnieuw de fout in gang, dan zal hij alsnog moeten brommen achter de tralies.

De rede dat de rechter vergevensgezind was, had te maken met de manier waarop Okuyama zich opstelde in de rechtbank. Hij heeft benadrukt dat hij de ernst van de situatie wel degelijk inziet. “Ik zal ervoor zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren en zal bijdragen aan de samenleving. Het spijt me zeer.”