Saint-Tropez staat bekend om zijn bruisende nachtleven, en de horecagelegenheden spelen hierin een centrale rol. Echter wordt er volgens nieuwsbron Var-Matin stelselmatig bijhouden wie genereus is bij het geven van fooi. Wie in het verleden te weinig heeft betaald, kan de volgende keer zonder pardon geweigerd worden.

Horeca-scene van Saint-Tropez

Of u nu geniet van een zonsondergang aan het strand, een smaakvolle maaltijd in een Provençaals restaurant of danst in een wereldberoemde nachtclub, de horeca van Saint-Tropez biedt een uitnodiging om te genieten van het goede leven aan de Franse Rivièra. Met ruim 38 Michelin-restaurant is de Zuid-Franse locatie goed vertegenwoordigd op het gebied van gastronomie.

De horecascene van Saint-Tropez weerspiegelt de luxueuze levensstijl die inwoners en toeristen hier nastreven. Terwijl sommige iconische etablissementen hun tradities en erfgoed behouden, omarmen anderen innovatieve trends en modern design. Echter zijn er een aantal gelijkenissen, waaronder de prijzen. Wie uit eten gaat in het kustplaatsje, waar het stikt van de A-listers, moet niet verwachten dat u de hand op de knip kan houden.

Ook wordt u geacht fooi te geven. Doet u dit niet? Dan komt uw naam wellicht terecht in een een illegale geheime database, waarin precies wordt bijgehouden wat klanten een vorige keer hebben uitgegeven, plus hoeveel fooi ze besloten te geven.

‘Slechts’ € 500 fooi

Was de fooi te laag, of het gerecht te goedkoop naar de zin van de restaurateur, dan blijkt opeens dat er helaas geen tafeltje meer beschikbaar is, meldt iemand aan Var-MatinVan. Is het uw eerste bezoek? Mooi. Dan heeft u niets te vrezen. Iedereen verdiend een nu eenmaal een eerlijke kans. Maar ga hier zorgvuldig mee om, want anders staat u zomaar ineens op de zwarte lijst.

Een anonieme Italiaan besloot zijn verhaal te doen bij lokale media. Zo vertelt hij dat hij ooit werd achtervolgd tot op de parkeerplaats, omdat hij ‘slechts’ € 500 fooi had achtergelaten. Krankzinnige taferelen, too say the least. Volgens burgemeester Sylvie Siri kan dit niet langer zo. Hij heeft restauranteigenaren opgeroepen om een hartig woordje te praten en hen ’te wijzen op hun verantwoordelijkheid’, ondanks dat hij het zogenoemde ‘wealth screening’ ontkent. “Deze beschuldigingen zijn buitengewoon schokkend voor mij omdat ze helaas waar zijn”, aldus Siri.