Hoewel Freddie Mercury, pseudoniem van Farrokh Bulsara, niet meer onder ons is, is zijn nalatenschap nog altijd springlevend met tijdloze hits als Bohemian Rhapsody, We Will Rock You en Don’t Stop Me Now. Veilinghuis Sotheby’s is onlangs begonnen met het veilen van alle eigendommen van de Queen-frontman, waaronder ook de piano waarmee het meest legendarische nummer van de band werd gemaakt.

Vleugel van Freddie Mercury op het veilingblok

In april kondigde Sotheby’s plannen aan om dit najaar een zesdelige veiling te organiseren van de persoonlijke bezittingen (in totaal maar liefst 1.500 items) van Queen-frontman Freddie Mercury, variërend van gedragen kostuums tot handgeschreven songteksten.

“Deze rijke erfenis zal nu voor de allereerste keer worden gedeeld via een reeks veilingen bij Sotheby’s London, in een meeslepende ervaring zoals nog nooit eerder is vertoond”, aldus het veilinghuis. David MacDonald van Sotheby’s Londen voegt aan: “Deze zomer gooit Sotheby’s de deuren open van het huis van Freddie Mercury in Londen, in wat een ware viering van zijn prachtige leven zal zijn”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sotheby’s (@sothebys)

Yamaha G2 Baby Grand Piano

Mercury’s gekoesterde Yamaha G2 Baby Grand Piano, die donderdag voor het eerst werd onthuld, is een van de nieuwste kavels. Het zeldzame en elegante instrument zou perfect passen in het bescheiden appartement dat hij deelde met zijn toenmalige vriendin Mary Austin. “Freddie behandelde de Yamaha met absoluut respect”, aldus Austin. “Hij beschouwde het als meer dan een instrument, het was een verlengstuk van hemzelf, zijn voertuig van creativiteit. Hij zou nooit aan de piano roken of er een glas op zetten en zou ervoor zorgen dat niemand anders dat ook deed. De piano was altijd puntgaaf.”

Freddie Mercury

Foto: Sotheby’s

De Brit, geboren in Zanzibar, gebruikte het muziekinstrument om meer dan een decennium aan hits te componeren, waaronder nummers als Bohemian Rhapsody én Barcelona.

“Met de financiële steun van muziekmagnaat Don Arden ging Freddie op zoek naar de perfecte piano, met een geluid dat resoneerde met zijn evoluerende muzikale ambities’, schrijft Sotheby’s. “Na wekenlang intensief zoeken vond hij eindelijk wat hij zocht : een zeldzame babyvleugel met een gemakkelijke klavieractie, een elegante uitstraling en een bijzonder schoon en helder geluid, gemaakt door de Japanse fabrikant Yamaha, die pas onlangs begonnen met het importeren van hun instrumenten naar Engeland.”

In 1986 maakte de vleugel zijn laatste verhuizing naar het huis van Mercury, genaamd Garden Lodge, waar hij een plekje kreeg toegewezen in de salon van de zanger. Maar nu kunt ook u meebieden om het stuk kunstgeschiedenis van bemachtigen. Volgens veilingexperts zal de vleugel tussen de € 2,3 miljoen en € 3,5 miljoen opleveren.

Naast de piano zijn ook andere kavels geïntroduceerd in de tentoonstelling van Sotheby’s in Londen. Waaronder nooit eerder vertoonde foto’s, opvallende kostuums, decoratieve kunst en handgeschreven concepten voor Queen’s iconische muziekcatalogus. Naar schatting zal de totale veiling richting de € 7 miljoen opbrengen, waarvan het grootste deel aan goede doelen wordt geschonken.