Ingedeukt, verbrand, verroest, onbestuurbaar en alles behalve compleet. Nee, deze Ferrari 500 Mondial Spider verdiend de schoonheidsprijs niet, maar alsnog moet het wrakstuk meer dan een miljoen opbrengen op een veiling van veilinghuis RM Sotheby’s. Hoe dit zit, leggen we u in dit artikel uit.

Waarde van de exclusieve Ferrari 500 Mondial Spider

De Ferrari 500 Mondial Spider is een zeldzame sportwagen waarvan er slechts 13 van zijn gemaakt. Dit exemplaar is de tweede van de gelimiteerde oplage die van de assemblagelijn kwam rollen.  Destijds was de Ferrari 500 Mondial Spider één van de snelste auto’s van de jaren 50′ met een acceleratie van 0-100 km/u in 6 seconden en een topsnelheid van 235 km/u.

De 1954 Ferrari 500 in betere tijden (foto: RM Sotheby’s)

Uitermate geschikt voor de racesport. Dit exacte exemplaar (chassisnummer 0406 MD) werd in 1954 gereden ex-Scuderia Ferrari-teamcoureur Franco Cortese. Vier jaar later werd deze auto naar de VS geëxporteerd en balende het in de handen van de Amerikaanse vastgoedontwikkelaar Walter Medlin uit de Amerikaanse staat Florida.

Foto: RM Sotheby’s

Foto: RM Sotheby’s

Lost & Found Collectie

Hoewel de exacte datum onbekend is, zou de 500 Mondial Spider in de jaren 60′ betrokken raken bij een ongeval en in de fik vliegen. Er is weinig van overgebleven. Geen stoelen, geen wielen en ook de originele motor is niet meer van de partij. De Italiaanse sportbak is al “bijna 50 jaar gedomicilieerd onder de huidige eigenaar” en geldt volgens het veilinghuis een “intrigerend restauratieproject”. Iemand met verstand van auto’s zou hiermee zomaar een klapper kunnen maken, want in de afgelopen jaren hebben 500 Mondial Spider’s miljoenen opgeleverd.

Zo’n beetje iedere andere auto zou gestipt worden en zonder pardon naar de sloop zijn gebracht, maar deze niet. Vanwege zijn rijke race-verleden, beperkte productie en het iconisch ontwerp is de Ferrari 500 Mondial Spider een zeer waardevolle en begeerde klassieke auto geworden onder verzamelaars en liefhebbers. Het veilinghuis schat in dat de auto – in deze staat – tussen de $ 1,2 miljoen – $ 1,6 miljoen op zal leveren.

Op donderdag 17 augustus 2023 zal de veiling van start gaan.

Foto: RM Sotheby’s