John Fitzgerald Kennedy, vaak aangeduid als JFK, was de 35e president van de Verenigde Staten en een onvergetelijke figuur in de Amerikaanse geschiedenis. Op 22 november 1963 werd zijn presidentschap abrupt beëindigd, toen hij werd vermoord tijdens een bezoek aan Dallas. Zijn voormalige zeiljacht Manitou verkent momenteel de Middellandse Zee en ligt voor het oprapen € 900.000 moeten opleveren.

Zeiljacht Manitou van John F. Kennedy

Het recordbrekende Manitou werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw gebouwd, is 18,90 meter in lengte en werd speciaal gemaakt voor de Amerikaanse miljonair James Lowe, lid van de New York Yacht Club. Tijdens de aflevering werd het schip gezien als één van ’s werelds snelste zeilschepen.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak ging James Lowe in dienst bij de US Navy en nam zijn zeilschip mee. Het schip voerde patrouilles uit langs de noordoostkust van de Verenigde Staten. Na de oorlog hield Lowe het schip aan, maar in 1956 schonk hij haar aan de US Coast Guard Academy, waar ze werd gebruikt voor zeiltrainingen.

Op 20 januari van 1961 vond de inauguratie van JFK plaats. Als fanatieke zeiler vroeg hij zijn staf om op zoek te gaan naar een geschikt zeiljacht met de meest moderne communicatieapparatuur. De keuze viel op Manitou.

JFK was razend enthousiast, voornamelijk vanwege het uiterlijk en de snelheid van het zeilschip. Wel liet hij nog de nodige aanpassen, zoals een bad waarin hij werd gefotografeerd met filmster wijlen Marilyn Monroe. Verder zijn er geen foto’s van Marilyn aan boord te vinden, maar dat de president graag vrouwen uitnodigde aan boord, was geen geheim.

“Net zo sterk als ooit”

Na de dood van Kennedy kwam het jacht in handen van het Witte Huis, totdat het in 1968 werd geveild aan de Harry Lundeberg School of Seamanship in Maryland waar het werd ingezet als opleidingsschip.

In 1999 kocht een achterkleindochter van James Lowe het schip terug van de Lundeberg School. Het was jarenlang slecht onderhouden en eigenlijk vergane glorie. Deze Laura Kilbourne liet haar volledig in originele staat terugbrengen. Een klus die jaren zou duren en door familieomstandigheden steeds vertraging opliep.

Vervolgens wisselde het jacht in 2010 opnieuw van eigenaar. Sindsdien vaart Manitou geregeld in Europa en is ze te aanschouwen op de Monaco Classic Yacht Week.”De huidige eigenaren hebben er alles aan gedaan om Manitou te onderhouden om ervoor te zorgen dat ze waarschijnlijk net zo sterk is als ooit en cosmetisch smetteloos.”

Het zeiljacht wordt nu aangeboden via makelaar Classic Charters en ligt voor anker in Noord-Spanje. Bekijk hier alle specificaties van het zeiljacht.