Won Yip, bijgenaamd Mr. Damsquare, heeft zichzelf gevestigd als een invloedrijk figuur binnen de horecabranche en met zijn uitgebreide portfolio weet hij precies hoe de zaken ervoor staan. Iedereen klaagt tegenwoordig over dat het leven te duur is, maar dat is te makkelijk, schrijft Yip in zijn blog bij De Ondernemer.

Horecaondernemer Won Yip stoort zich aan de mentaliteit in Nederland

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse ondernemer zich uitspreekt over het klaagklimaat in Nederland. Zeker aangezien zijn sector nogal de dupe is geweest tijdens de jaren van lockdowns en dergelijke. “We worden kapot geconcurreerd met eigen belastinggeld”, zei de 54-jarige Yip in gesprek met het AD over een GGD-wervingscampagne.

Het voormalig Dragons’ Den-jurylid is van mening dat met name jongeren te soft zijn en hij vindt het minimumloon “meer dan genoeg”. Want, zoals hij zegt: “Voor heel weinig inspannend werk krijgen mensen wel erg veel salaris.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Won Yip (@wonyipofficial)

In zijn nieuwe blog gaat hij daar iets verder op in, maar richt zijn pijlen vooral op mensen die met steen en been klagen over het te dure leven. “Overal hoor ik dat het leven duurder is geworden en dat men het niet meer kan betalen. Hoe kan het dan zo zijn dat ik niet eens meer een afwasser kan vinden voor € 14 netto per uur?”, vraagt hij zich af. “Ik kom nog uit een tijd dat een afwasser twee bakken water had: spoelwater en afwaswater en na een uur of zeven hingen de vellen aan je vingers, want latex handschoentjes waren er niet. Tegenwoordig mag ik je niet eens meer een afwasser noemen, want er staat gewoon een professionele wasstraat van € 30.000. Het is gewoon korven vullen, ongeschoold werk.”

“Verder ben ik helemaal niet negatief hoor”

Ondanks dat hij naar eigen zeggen gebakken zit met zijn zaken op De Dam – de toeristen (“global visitors”) komen toch wel – zit hij met een probleem. Namelijk personeelstekort. “Als jij mij morgen twintig man kan aanleveren die allemaal bereid zijn om te werken met de instelling zoals we gewend waren, dan neem ik ze zo blind aan”, schrijft hij. “We hebben namelijk een tekort van minimaal 10 tot 20 procent. Als gevolg daarvan hebben we onze sluitingstijden dan ook moeten aanpassen.”

Ook haalt hij nog een voorbeeld aan. Eén van zijn werknemers kwam op gesprek voor salarisverhoging, omdat het leven zo duur is geworden. Onzin, aldus Yip, aangezien de desbetreffende werknemer vier dagen per week werkt. “Volgens mij ben je aan het piepen met volle mond. Eigenlijk zou het leven nóg duurder moeten worden. Je moet er toch niet aan denken dat het goedkoper wordt, want dan werk je straks nog maar drie dagen in de week.”

Als iemand deze uitspraken mag doen, dan is het Yip wel. Hard werken werd hem met de paplepel ingegoten. Op jonge leeftijd stond hij in het restaurant van zijn ouders al dagelijks uien en knoflook te pellen. Zijn ouders waren begin jaren ’60 naar Nederland gevlucht en runden in Zeeland een succesvolle, Chinese toko. Op zijn 19e kocht hij zijn eerste café, in Goes, en een jaar later kwam daar een café aan de Dam bij. Momenteel geldt hij al een aantal jaar als één van de grootste horeca-uitbaters van Amsterdam, wat hem de bijnaam Mr. Damsquare opleverde.