Ben je vaak onderweg? Met een elektrische voertuig kan dit ervoor zorgen dat je ook regelmatig langs de weg staat om de accu op te laden. Tijdens het maken van langere ritten kan dit al snel veel uren extra kosten. Er zijn echter mogelijkheden om de accu sneller van voldoende energie te voorzien. Maar bij welke oplaadpunten moet je dan kijken? En waar moet je nog meer rekening mee houden tijdens het vinden van het oplaadpunt onderweg? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat je geen tijd meer hoeft te verliezen tijdens een autorit.

Op zoek gaan naar snelladers

Laten we eerlijk zijn: niemand zit erop te wachten om urenlang langs de kant van de weg te staan om de accu van een elektrisch voertuig op te laden. Je moet daarom op zoek gaan naar supersnelle laders. Er zijn veel openbare laadpunten die meerdere laadsnelheden aanbieden. Je kan er dus zelf voor kiezen hoe lang jouw voertuig aan de lader hangt. Om binnen enkele minuten weer de weg op te kunnen moet je op zoek naar DC-laders. Deze laden de accu namelijk binnen 20 minuten op. In jouw omgeving zijn er ongetwijfeld veel mogelijkheden om deze te vinden. 

Slimmer rijden door te plannen

Energietarieven in huis kennen piekuren. Dit is ook het geval bij de snelladers die je langs de kant van de weg kan vinden. Je moet daarom al jouw laadsessies goed plannen, zodat je tijdens daluren kan laden en jezelf een flink bedrag kan besparen. Kan je niet tijdens daluren rijden? Dan kan je zoeken naar de plaatsen waar een zo laag mogelijk tarief beschikbaar is. Dit kan je online allemaal terugvinden. Door dan ook nog de route te plannen voorkom je dat je flinke omwegen hoeft te maken en minder energie verspilt tijdens het rijden. 

Een warme batterij doet wonderen

Is de batterij nog koud? Dan kan het laden veel langer duren dan wanneer de batterij al opgewarmd is. Een warme batterij kan veel sneller energie opnemen dan een koude. Sommige elektrische voertuigen hebben zelfs een “preconditioning” optie waarmee je de batterij kunt opwarmen voordat je gaat laden. En kijk uiteraard ook altijd naar hoeveel energie er nog in de batterij zit. Als je haast hebt, probeer je batterij dan niet helemaal vol te laden. Waarom? Omdat het opladen trager wordt naarmate je batterij bijna vol zit. Als je bijvoorbeeld van 20 procent naar 80 procent laadt, gaat dat veel sneller dan van 80 procent naar 100 procent.

De juiste stekker meenemen

Als laatste is het van belang dat je de juiste kabel gebruikt bij de oplaadpunten waar je jouw voertuig van een volle accu mee voorziet. Sommige snelladers hebben verschillende stekkers en kabels, afhankelijk van het type auto dat je hebt. Zorg ervoor dat je de juiste kabel bij je hebt. Niets is zo frustrerend als aankomen bij een laadstation en beseffen dat je de verkeerde kabel hebt meegenomen. Doe je huiswerk en houd die kabels georganiseerd. Je staat nooit meer voor verrassingen.