Jay Leno, geboren op 28 april 1950 in New Rochelle, NYC, is een van de meest iconische figuren in de entertainmentwereld en een gepassioneerde autoliefhebber. Zijn carrière omvat een indrukwekkend scala aan prestaties, van het hosten van de “Tonight Show” tot het opbouwen van een uitgebreide collectie van maar liefst 180 prachtige klassieke auto’s. Leno staat bekend om zijn onovertroffen humor, charisma en liefde voor alles met vier wielen. Vandaag nemen we een kijkje in zijn legendarische autocollectie.

Jay Leno’s autocollectie begon als een persoonlijke passie die hij kon najagen nadat zijn carrière succesvol werd. Zijn liefde voor auto’s is uitgegroeid tot een van de meest indrukwekkende en diverse collecties ter wereld, en hij blijft een enthousiaste verzamelaar en liefhebber van het automobile erfgoed. Zijn eerste auto was een Ford pick-up, die hij ooit nog hoopt terug te vinden om zijn collectie compleet te maken. Daarna, toen hij verhuisde naar Californië in de Verenigde Staten, kwam hij in het bezit van een 1955 Buick Roadmaster. Met deze auto heeft hij veel meegemaakt, hij was zelfs een periode genoodzaakt hierin te wonen.

Een kijkje in de collectie van Jay Leno

De collectie van Jay Leno heeft een waarde van rond de $90 miljoen. Wij zetten wat pareltjes voor U op een rijtje.

1955 Mercedes 300SL

Deze pracht van een klassieker werd geïntroduceerd in de jaren 1950. Hij was uitgerust met een krachtige 3.0-liter zescilinder die destijds een indrukwekkende 215 PK leverde en een snelheid had van 250 km/u, wat voor die tijd de snelste productieauto was. Dit prachtige voertuig, waarvan er nog maar 24 over zijn, heeft een waarde van € 1,4 miljoen.

Mercedes

1967 Lamborghini Miura P400

Deze legendarische auto met een rijke geschiedenis was een van de eerste met een middenmotor, wat destijds erg bijzonder was. Deze stier heeft een prachtige 2,9-liter V12-motor die een ongelooflijke 350 pk levert en van 0 naar 100 gaat in minder dan 7 seconden. Met deze wagen, die een trendsetter is geworden voor moderne sportwagens, wordt hij altijd gezien als een voorbeeldfiguur. Een auto die zo gewild is bij elke autoliefhebber; het laatst verkochte exemplaar ging in 2021 weg voor € 2,1 miljoen.

Lamborghini

1994 McLaren F1

Het is zonder twijfel een icoon in de autowereld. Met zijn baanbrekende ontwerp, indrukwekkende prestaties en exclusiviteit heeft deze superauto de harten van verzamelaars en autoliefhebbers over de hele wereld veroverd. Het ontwerp van de McLaren F1 was revolutionair voor zijn tijd. Met zijn gestroomlijnde vormen en opvallende kenmerken, zoals de karakteristieke vleugeldeuren, trok deze auto direct de aandacht. Maar het waren niet alleen de looks die indruk maakten. Onder de motorkap zat een krachtige V12-motor die zorgde voor een verbluffend vermogen van 627 pk. Met een topsnelheid van meer dan 380 kilometer per uur  behaalde de McLaren F1 records die jarenlang standhielden. Wat de McLaren F1 echt bijzonder maakt, is echter zijn exclusiviteit. Er werden slechts 25 exemplaren geproduceerd, waarvan Jay Leno McLaren nummer 15 bezit. Dit is zeldzaam en maakt het dus een van de duurste auto’s in zijn collectie, met een prijskaartje van € 12 miljoen.

McLaren