Bentley Mulsanne Speed is gemaakt door Bentley’s carrosseriebouwafdeling Mulliner en in 2020 kwam er een einde aan de 11-jarige productierun van dit model, waarvan er meer dan 7.300 exemplaren zijn gebouwd. Echter zijn er daar ondertussen al een aantal van gesneuveld, waaronder een Nederlands exemplaar die gisteren ter hoogte van Oosterhout in de fik vloog.

Bentley Mulsanne WO Edition

De doorsnee Mulsanne is met zijn 6,8-liter V8 al goed voor 512 pk en liefst 1.020 Nm aan koppel. Maar daar doet de Mulsanne Speed met z’n 537 pk en 1.100 Nm een schepje bovenop. Een sprintje naar de 100 km/h volbrengt de 2.685 kilo wegende luxeauto in 4,9 seconden. Topsnelheid? Die ligt op 305 kilometer per uur.

Foto: screenshot Eye41Images

Behoorlijk wat paarden om in bedwang te houden. Een Nederlandse bestuurder bleek hier niet tegen gewapend te zijn en verloor op de woensdagmiddag omstreeks 16:00 de controle over het stuur. Hoewel hij er zelf redelijk goed vanaf is gekomen, is datzelfde niet te zeggen over de auto. Die kwam namelijk tot stilstand tegen een boom en brandde vervolgens uit. De brandweer was snel ter plaatste en had het vuur zonder al te veel moeite onder controle.

Duurste Mulsanne van Nederland is niet meer

Niet alleen betreft het een Speed, het vlaggenschip van de Bentley Mulsanne, maar het is volgens Autoblog ook nog eens een limited edition. Een zogeheten Mulsanne W.O. Edition, die in 2019 werd uitgebracht ter ere van het 100-jarige bestaan van het automerk. Het was eveneens een eerbetoon aan Walter Owen Bentley, de oprichter.

Foto: screenshot Eye41Images

Met nieuwaarde van richting de € 500.000, zijn er slechts 100 exemplaren van gebouwd. Dit zou de duurste van Nederland zijn geweest. Het model is geïnspireerd op de historische Bentley 8 Litre uit 1930, de laatste auto ontworpen door Walter Owen Bentley. De 8 Liter werd gevierd vanwege zijn formidabele kracht en prestaties, waardoor hij een passende muze was voor de Mulsanne WO Edition.