Of u nu een liefhebber bent van klassieke auto’s of het juist warm krijgt van sportwagen, er is geen betere reeks evenementen dan de Monterey Car Week. Aan dit auto-evenement, van 9 tot 18 augustus, in het Californische Pebble Beach zijn ook een reeks veiling gebonden, van ’s werelds meest vooraanstaande veilinghuizen.

Veilingen tijdens de Monterey Car Week

RM Sotheby’s, Gooding & Company , Bonhams, Mecum en Broad Arrow lieten allemaal exclusieve auto’s onder de hamer gaan. Volgens Hagerty, ’s werelds grootste aanbieder van gespecialiseerde verzekeringen voor klassieke voertuigen, leverde alle veiling tezamen een bedrag op van maar liefst $ 400,1 miljoen, ruim $ 73 miljoen minder dan in 2022, maar alsnog een duizelingwekkend bedrag.

“Hoewel we voor het eerst zagen dat de bovenkant van de markt werd beïnvloed door inflatie en hogere rentetarieven, was dit jaar nog steeds de op een na hoogste totale omzet in de geschiedenis van de autoweek in [Monterey]”, zegt Brian Rabold, vice-president van Hagerty. “We zagen ook de vijfde hoogste openbare verkoop van een auto in de Bonhams Ferrari 412P, en sterke resultaten voor geweldige voorbeelden van ongewone auto’s zoals de Honda NSX-R.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bonhams|Cars (@bonhamscars)

Ferrari 412P Berlinetta uit 1967

De autokavels varieerden zoals gebruikelijk van klassiek te modern, met aanbiedingen zoals een Ferrari Enzo uit 2003, een Bugatti Type 57 SC Tourer uit 1937 en een Mercer Type 35-J Raceabout uit 1914. RM Sotheby’s veilde bijvoorbeeld ook een Jaguar XKSS uit 1957 voor maar liefst $ 13,2 miljoen, maar dit is niet de duurste afgehamerde auto uit de veilingreeks. Die eer gaat namelijk naar een Ferrari 412P Berlinetta uit 1967.

De Ferrari 412P Berlinetta uit 1967, aangeboden via Bonhams, heeft de felbegeerde mix van zowel overtuigend ontwerp als herkomst en leverde. Ondanks dat het de geldkoe van de veiling is, minder op dan aanvankelijk verwacht. Experts schatten in dat het model tussen de $ 35.000.000 tot $ 40.000.000 zou opbrengen, maar het hoogte bod bleef steken op $ 30,255 miljoen.

Foto: Bonhams

Deze door een V12 aangedreven Ferrari uit de jaren ’60 – chassis nr. 0854 – heeft een aantal indrukwekkende race-overinningen behaald, zoals de derde plaats op de 1000 kilometer van Spa-Francorchamps in 1967. In 1968 won de auto de 200 kilometer van Neurenberg en de Grand Prix van Zweden. Het exemplaar werd later verkocht aan een Amerikaan, die ‘m vervolgens transformeerde tot een straatlegale machine.

“Deze verkoop vertegenwoordigde een zeldzame kans om een ​​icoon van de Ferrari-enduranceraces te verwerven op het hoogtepunt van de tijd dat design nog schoonheid inhield. De wereldwijde buzz die ontstond na onze aankondiging onderstreepte de monumentale betekenis van deze auto, en hij verdient zonder twijfel zijn plaats onder de meest waardevolle auto’s ter wereld”, vertelt Rupert Banner, Global Head of Specialists bij Bonhams, aan Robb Report.

Foto: Bonhams