Iedereen is bekend met de Porsche 911, de Cayenne en andere iconische wagens van het prestigieuze merk Porsche. Maar waar begon dit verhaal ooit? En waar staan ze vandaag de dag? Dit is de geschiedenis van Porsche.

1931 – Hoe het allemaal begon

Ferdinand Porsche is geboren in het Tsjechische Maffersdorf in 1875. Op 13-jarige leeftijd installeerde hij al elektrische deurbellen, het was toen al een handige knaap. Maar we kennen Ferdinand vooral van het ontwikkelen van het eerste hybride voertuig, de Volkswagen Beetle. In 1931 werd Porsche AG opgericht.  Het bedrijf is gevestigd in Zuffenhausen, nabij Stuttgart, en is tegenwoordig grotendeels in handen van Volkswagen AG.

1938-1963

De reis van Porsche begon met de productie van de allereerste Porsche, de Porsche 64, in 1938. Deze wagen deelde veel onderdelen met de latere Volkswagen Kever en legde zo de basis voor de nauwe relatie tussen Porsche en Volkswagen. Het eerste model dat Porsche op de markt bracht, was de Porsche 356, vervaardigd in Gmünd, Oostenrijk. Dit model vestigde snel de reputatie van Porsche als producent van hoogwaardige sportwagens.

Het hoogtepunt van Porsche’s geschiedenis kwam met de introductie van de legendarische Porsche 911 in 1963, een auto die wereldwijd wordt erkend als iconisch. Dit was 12 jaar na het overlijden van Ferdinand Porsche. Daarnaast behaalde Porsche in 1962 hun eerste winst in de Formule 1.

De Geschiedenis van een Iconisch AutomerkDe Porsche Type 64
De Geschiedenis van een PorscheDe Porsche 356

1964 – 2000

In 1988 werd het 25-jarige bestaan van de 911 gevierd met de nieuwe Carrera 4. In 1993 liet het bedrijf de nieuwe Porsche Boxter zien tijdens de Detroit Motor Show. En een kleine 3 jaar later, in 1996? Toen rolde de miljoenste Porsche van de productielijnen af. Porsche sloot het decennium af door hun Carrera GT tentoon te stellen in het Louvre.

2000-2023

2002 was het jaar dat Porsche hun derde lijn introduceerde, de Cayenne. In 2009 kwam de vierde al, de Panamera. In 2012 fuseerde Porsche met de Volkswagen-groep, maar desalniettemin blijven ze autonoom opereren. Daarnaast heeft het merk zijn horizon verbreed naar andere gebieden, waaronder luxemodeartikelen via dochteronderneming Porsche Design. 2014 was het jaar van de Macan, de vijfde lijn van Porsche. En een jaar later kwam het iconische merk met hun eerste elektrische wagen: de Mission E, nu beter bekend als de Porsche Taycan.

de Porsche Panamera

De Porsche Panamera

de Porsche Mission-E

De Porsche Mission E

Naast sportwagens is Porsche ook actief in andere zakelijke sectoren, zoals managementadvies en procesoptimalisatie via Porsche Consulting GmbH. Daarnaast heeft het merk een sterke aanwezigheid in de autosport, met name in disciplines als Le Mans en Formule 1. Porsche heeft ook samengewerkt met andere autofabrikanten om nieuwe modellen te ontwerpen en te produceren.