De financiële crisis van 2008 heeft wereldwijd gezorgd voor een enorme economische schok. Banken vielen om, bedrijven gingen failliet en miljoenen mensen verloren hun baan. Eén van de belangrijkste oorzaken van deze crisis was de huizenbubbel die in de Verenigde Staten was ontstaan. Maar nu, ruim tien jaar later, lijken we opnieuw te maken te hebben met een dreigende huizencrisis.

Geen pieken zonder dalen

Een belangrijke indicator voor een mogelijke huizenbubbel is inflatie. Inflatie zorgt ervoor dat geld minder waard wordt en dat prijzen stijgen. Dit geldt ook voor huizenprijzen. Als de inflatie hoog is en de lonen niet meestijgen, kan dit leiden tot onbetaalbare woningen en dus een bubbel die uiteindelijk zal barsten. En wellicht heeft u het al gemerkt, maar de inflatie is hoog.

 

huizenbubbel barst

De signalen dat we ons momenteel in zo’n situatie bevinde zijn duidelijk. Inflatie gecorrigeerde huizenprijzen zijn nu maar liefst 85% hoger dan het gemiddelde sinds 1900. Zelfs na correctie voor inflatie zijn huizen nog nooit zo duur geweest als nu. Sterker nog, ze zijn 20% duurder dan tijdens de piek van 2008, toen we te maken hadden met een eerdere huizencrisis.

Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Wat kunnen de gevolgen zijn als deze huizenbubbel daadwerkelijk barst? In Amerika zien we al vergelijkbare ontwikkelingen als in 2008. De mediane huizenprijs is nu maar liefst 530% van het mediane jaarinkomen. Dit betekent dat het voor veel mensen vrijwel onmogelijk is geworden om een huis te kopen.

Daarnaast zien we ook dat de gemiddelde hypotheeklasten nu een recordhoogte hebben bereikt van 49% van het bruto inkomen. Dit betekent dat meer dan de helft van het inkomen opgaat aan hypotheekbetalingen, nog voordat er belastingen worden betaald. Dit is een onhoudbare situatie en kan leiden tot grote financiële problemen voor veel huishoudens.

En wat heeft dat met ons te maken?

Wat betekent dit alles voor Nederland? Hoewel we niet dezelfde extreme cijfers zien als in Amerika, zijn er wel zorgwekkende signalen. Ook hier zijn huizenprijzen de afgelopen jaren sterk gestegen, met name in de grote steden. Veel mensen moeten steeds meer lenen om een huis te kunnen kopen, waardoor ze kwetsbaar worden voor eventuele prijsdalingen. Want wat als de huizenbubbel dadelijk gaat barsten?

Daarnaast speelt ook de oververhitte woningmarkt een rol. Er is sprake van schaarste aan woningen, terwijl de vraag blijft toenemen. Dit drijft prijzen verder op en vergroot het risico op een bubbel die uiteindelijk zal barsten.

Kortom, hoewel niemand met zekerheid kan zeggen of de huizenbubbel daadwerkelijk op het punt staat om te barsten, zijn er wel verontrustende signalen die we serieus moeten nemen. Het is belangrijk om de ontwikkelingen op de huizenmarkt nauwlettend in de gaten te houden en maatregelen te treffen om eventuele risico’s te beperken. Een verstandig beleid kan voorkomen dat we opnieuw geconfronteerd worden met een financiële crisis zoals die van 2008.