Masayoshi Son is een Japanse ondernemer en de oprichter en CEO van SoftBank Group, een multinational conglomeraat. Het bedrijf begon als een software groothandel, maar groeide uit  tot een van de meest belangrijkste aanbieders voor internet- en telecommunicatiediensten. Het bedrijf liep op een gegeven moment zo goed, dat Son zelfs rijker was dan Bill Gates, al duurde dat slechts drie dagen…

Carrière van Masayoshi Son

Masayoshi Son is geboren in Japan en verhuisde op 16-jarige leeftijd naar San Francisco. Hier heeft Son economie gestudeerd aan Berkeley, de universiteit van Californië. Na zijn studie ontwikkelde hij een vertaalapparaat en zette zijn eerste eigen bedrijf op, die hij vervolgens voor een bedrag van $ 1.700.000 verkocht.

In 1981 keerde de Japanse ondernemer terug naar zijn vaderland en richtte daar het softwarebedrijf SoftBank op. Son deed het zo waanzinnig goed met zijn bedrijf dat er een punt was waar de Japanse ondernemer $10.000.000.000 per week verdiende, waardoor hij een hele korte tijd rijker was dan Bill Gates, nog altijd een van de rijkste personen ter wereld.

Masayoshi Son

In de periode van 1997 tot voorjaar 2000 ontwikkelde er zich een internetzeepbel op de aandelenmarkt die werd veroorzaakt door exponentiële groei van het toenemend gebruik van internet, waardoor de waarde van de aandelen enorm snel stegen. In het voorjaar van 2000 stortte de koers volledig in en ‘knapte’ de zeepbel en als gevolg hiervan gingen talloze bedrijven failliet.

Een absurd verlies voor Masayoshi Son

Ook de Japanse Son werd hier de dupe van. De aandelen van het bedrijf begonnen volledig te crashen en binnen zes maanden tijd daalde de aandelenkoers van SoftBank met 99 %. Waar Masayoshi Son eerst nog $10.000.000.000 per week binnen sleepte, daalde het persoonlijke vermogen van Son in een uitzonderlijke snelle periode met een bedrag van maar liefst $ 70.000.000.000.

De zakenman vertelde over de ervaring in een aflevering van The David Rubenstein Show en toen de Rubenstein aan Masayoshi Son vroeg het was om zo’n enorm bedrag te verliezen begon de Japanse ondernemer te lachen: ”Voor drie dagen was ik zelfs rijker dan Bill Gates. Voordat ik het aan iemand anders kon vertellen, begon onze voorraad te crashen.”

Dat Masayoshi Son de dagen erna slapeloze nachten heeft gehad, kunnen we ons goed voorstellen. Hoewel hij zichzelf al bijna van de klif zag vallen wist hij het hoofd boven water te houden. ”We gingen bijna failliet en op de een of andere manier heb ik het overleefd”, aldus de Japanse ondernemer.

Overname van Vodafone Japan

Na een dieptepunt te hebben bereikt, gaf Son niet op en had hij al een nieuw doel voor ogen: de eigenaar worden van Vodafone Japan. Voor een bedrag van $ 20.000.000.000 kon de Japanner het bedrijf overnemen, maar had zelfs slechts $ 2.000.000.000 op zijn rekening staan. Son wist de bank te overtuigen dat hij Vodafone succesvol kon maken met daarnaast een geweldige cashflow en nam het bedrijf over.

Dit is niet het enige grote bedrijf dat hij heeft overgenomen, ook het Engelse bedrijf ARM met een waarde £ 24.000.000.000 wist Son voor zich te winnen.Al met al kunnen we wel stellen dat ondanks het absurde verlies dat Masayoshi Son maakte in 2022, hij een man is die niet zomaar opgeeft en wederom een enorm vermogen heeft opgebouwd.