50 jaar geleden zag de wereld er voor John Paul DeJoria niet bepaald rooskleurig uit. Hij belandde samen met zijn tweejarige zoontje op straat en moest overleven op een paar euro per week. DeJoria klom vanuit zijn periode als dakloze op tot een zakenman met inmiddels een vermogen van €2,2 miljard. Hoe dit gegaan is, hebben wij voor je uitgezocht.

Van dakloze naar miljardair

De ex-vrouw van DeJoria liet hem alleen achter met hun 2-jarig zoontje. Na een jaar kon hij samen met zijn zoontje op een zolderkamer bij een vriend logeren. Zo begon de wederopbouw van het leven van de Amerikaan. Hij nam baantjes als deur-aan-deurverkoper en leerde zo volgens hem de belangrijkste lessen die hem uiteindelijk succesvol hebben gemaakt.

Volgens DeJoria was de les die hij leerde ‘het gaat erom dat je honderd deuren in je gezicht gesmeten krijgt en nog steeds met hetzelfde enthousiasme op deur 101 kunt kloppen’. Samen met een vriend – en kapper – Paul Mitchell, begon hij met het verkopen van zelfgemaakte haarproducten. Met een startkapitaal van €700 begonnen ze hun bedrijfje.

John Paul Mitchell Systems

Het bedrijf begon langzaam te groeien doordat de mannen hun producten aan zo’n beetje elke kapper aanboden. In 1989 overleed Paul Mitchell en stond de destijds 45-jarige DeJoria er helemaal alleen voor. Rond die tijd behaalde het bedrijf al een omzet van €75 miljoen op jaarbasis.

Paul Mitchell

In eerste instantie was de zwarte verpakking van de producten een noodzaak, omdat kleur veel duurder was. Inmiddels is dit een van de belangrijkste succesfactoren van het merk. Naast haarproducten, heeft John Paul DeJoria ook een bekend tequila bedrijf genaamd Patrôn Tequila. De tequila wordt gemaakt in Mexico en over de hele wereld gedistribueerd.

Miljardair

De ondernemende geest van DeJoria zorgde ervoor dat het bedrijf uiteindelijk uit kon groeien tot marktleider in 29 landen. De jaarlijkse omzet van het merk ligt om en nabij de €1 miljard, maar de inmiddels 76-jarige ondernemer wordt naar eigen zeggen niet gedreven door het geld. Hij wil zijn rijkdom delen met mensen die het nodig hebben, een filantropisch uitgangspunt dus.

Het vermogen van DeJoria wordt door het Amerikaanse zakenblad Forbes geschat op €2,2 milard, wat hem de 319e rijkste man ter wereld maakt. Niet slecht, aangezien hij letterlijk van dakloze naar miljardair is gegaan.