Denon is een Japans bedrijf gespecialiseerd in hoogwaardige audioapparatuur. Hun productlijn varieert van draaitafels tot speakers. Onlangs heeft het moederbedrijf van Denon de startup Nura overgenomen, met als voornaamste reden dat zij een technologie hebben ontwikkeld om audio aan te passen aan het individuele gehoor. En precies die technologie ligt aan de grondslag van de Denon PerL (Personalized Listening) Pro.

Audio op maat

Met de PerL Pro maakt Denon hun intrede in het topsegment van draadloze in-ears. Die markt is echter goed gesatureerd, dus om daar tussen te komen moet je wel iets van onderscheidend vermogen meebrengen. En dat is gelukt. Want Bluetooth, noise-cancelling, een ergonomisch design. Deze oortjes hebben het allemaal, maar deze dingen zijn anno 2023 eerder een vereiste dan een unique selling point.

perl pro denon

Wat maakt deze oortjes dan anders dan anderen? Het gaat hier voornamelijk om de Masimo AAT-technologie. Dat staat voor ‘Adaptive Acoustic Technology’. Het zit zo: iedereen hoort anders. En toch zijn alle oortjes vrijwel hetzelfde. Masimo AAT is de uitkomst van 30 jaar onderzoek naar signaalverwerking en draait om het meten van otoakoestische emmisies. Mag u gelijk weer vergeten, maar platgeslagen zijn dit de geluidsrefrecties in het oor vanuit het slakkenhuis. Elk oor is meer of minder gevoelig voor bepaalde frequenties en door dit te meten kan het geluid worden aangepast op het individuele hoorprofiel.  Hierdoor klinkt elk instrument of stem nog scherper en mooier.

 

Niet je standaard Bluetooth oortjes

Maar er is nog meer. Wat ook opvallend is aan de Denon PerL oordopjes is het hoogwaardige draadloze geluid. Wanneer u muziek luistert via Bluetooth, wordt het geluid automatisch gecomprimeerd en gedecomprimeerd tijdens de draadloze overdracht, en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Maar ook hierin lopen de heren van Denon voor op de rest: de streamervaring is eerder te vergelijken met de kwaliteit van, bijvoorbeeld, een CD dan met andere bluetooth oortjes. Daar komt het hoogwaardige surround sound effect nog bovenop, wat extra dimensie geeft aan u luisterervaring. En dat alles in een mooi strak jasje.

Goed geschikt voor calls

Vanzelfsprekend bieden de oortjes ook adaptive active noise canceling (een mooie mond vol) aan waardoor u zich perfect kan afsluiten voor de wereld om u heen. En ook de andere kant van het gesprek mag meegenieten met uw PerL Pro’s: de oortjes beschikken over acht microfoons.

denon perl pro

Ergonomisch en comfortabel design

De Denons zijn niet te vergelijken met uw standaard draadloze oortjes. Het zijn best flinke jongens, die van ver weg misschien wel als sieraad zouden kunnen worden gezien. Het is een unieke doch stijlvolle look. De oortjes zitten daarnaast bijzonder stevig door de combinatie van dopje en het (optionele) vleugeltje wat ze uitermate geschikt maakt voor bijvoorbeeld sporten.

Ook qua batterij zit u gebakken. Van zichzelf gaan de oortjes 8 uur mee, maar de (draadloze oplaadbare) case dient tevens als oplaadpunt en houdt een goede 32 uur aan stroom vast. En ja hoor, er is ook een quick charge voor hen die vergeten zijn hun oortjes op te laden alvorens ze aan hun reis naar huis beginnen.

denon perl pro

Wat nog meer?

Is dat dan alles? Welnee, we zetten een aantal overige features hieronder op een rij:

  • Gelijktijdig verbinding maken met twee apparaten
  • Een Denon app om u luisterervaring nog verder te optimaliseren
  • Weer-en-zweetbestendigheid
  • Gepersonaliseerde aanraakbediening

 

Dit zijn allemaal extra features die u kunt verwachten bij het aanschaffen van de Denon PerL Pro. De oordopjes kosten € 349,00, niet de goedkoopste oortjes, maar dan mag u wel dagelijks genieten van een hoogstaand staaltje audio-technologie.