Oranje Boven

Gisteren was een mooie dag: onze Oranje Leeuwinnen wisten het Britse team te verslaan in een spannende wedstrijd.  Dat zal vast extra goed gevoeld hebben voor de dames met de kennis dat de Britten worden aangevoerd door Sarina Wiegman, de voormalige bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal. De overwinning is voor een groot deel ook te danken aan de nieuwe, huidige bondscoach: Andries Jonker. Maar wie is deze man en wat krijgt hij voor het begeleiden van het Nederlandse vrouwenelftal?

De bijzondere carrière van Andries Jonker

Andries Jonker heeft een opmerkelijke carrière gehad.

Hij heeft zelf nooit professioneel voetbal gespeeld en begon zijn trainersloopbaan in Zaandam, in 1987 om precies te zijn. Hij heeft verschillende functies bekleed bij de KNVB zowel binnen de jeugd als regionaal. In 2001 was hij al eens interim-bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, waar hij kennelijk de smaak te pakken heeft gekregen. 

Na diverse posities bij clubs zoals Wolfsburg, Barcelona (als assistent van Louis van Gaal nota bene), Willem II, Bayern München (opnieuw als assistent van Louis van Gaal), MVV en Telstar, werd hij in augustus van 2022 aangesteld als bondscoach van maar vooral ook voor de Nederlandse vrouwen.

Onder Jonker heeft het Nederlands vrouwenelftal zich snel gekwalificeerd voor het huidige wereldkampioenschap. Niet gek, gezien de ervaring van Andries, maar desalniettemin een mooie prestatie. Concluderend kunt u zeker stellen dat Andries de nodige vlieguren heeft gemaakt. Maar wat verdient u als bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal?

Wat is het salaris van de bondscoach van het vrouwenelftal?

De KNVB heeft onlangs de verdiensten voor de vrouwen gelijkgesteld aan die van de mannen, een goede zaak als u het ons vraagt, maar wat is het salaris van bondscoach Andries Jonker eigenlijk? We hebben de informatie voor u opgezocht.

Het exacte salaris van Andries Jonker is officieel niet bekend. Sports Payouts, een sportgerelateerde website, heeft echter de salarissen van alle actieve coaches binnen het vrouwenvoetbal verzameld. Volgens Sports Payouts bedraagt het basisjaarsalaris van Andries Jonker ongeveer € 360.000. Dat is enerzijds helemaal niet gek, de heer Jonker kan hier prima van rondkomen, maar tegelijkertijd voor voetbalbegrippen is het salaris ietwat mager.

Geestig feitje: de meestverdienende coach voor vrouwen? Dat is de Nederlandse Sarina Wiegman, die we eerder noemde. Nadat zij de rivier heeft overgestoken richting het Verenigd Koninkrijk is ze een mooi salaris van € 1,5 miljoen gaan verdienen, meer dan het driedubbele van wat Andries krijgt. En toch hebben we ze gister ingemaakt.