Whisky staat te boek als een algemeen vrij kostbare drank. Een slijterij uit Groningen maakt het echter wel heel bont: hij verkoopt namelijk een fles Macallan Red Collection voor liefst € 125.000. “Niemand gaat dit drinken”, zo zucht de betreffende slijter Bas Bergman.

Groningse slijter verkoopt zeldzame fles whisky van € 125.000

De whisky betreft een 77 jaar oude Macallan Red Collection, één van de meest zeldzame malt-whisky’s ter wereld. Het betreft volgens ingewijden één van de topmerken in de whiskywereld. Wereldwijd zijn er slechts 300 flessen gemaakt, waardoor het volgens slijter Bas Bergman een erg waardevolle investering is.

Bergman, wiens slijterij is gelegen aan de Groningse Vismarkt, is al zijn hele leven slijter en heeft daarmee een groot, uitgebreid netwerk opgebouwd. In een interview met het Dagblad van het Noorden vertelt Bergman dat hij werd benaderd door een kennis die verregaande interesse had in het investeren in whisky. Samen met een werknemer ging Bergman op pad: “Ik kreeg een budget en werd op pad gestuurd. Je zou het kunnen vergelijken met een beleggingsadviseur”, zo vertelt Bergman.

Uiteindelijk viel hun oog op de Macallan Red Collection, een 77 jaar oude zeldzame malt-whisky. “Dat moest hem worden. Daar zijn slechts 300 flessen van geproduceerd. De verkoper had volgens mij eerst ook niet helemaal door dat wij serieus geïnteresseerd waren, want de fles kost € 125.000. Dat leg je niet zomaar neer”, aldus Bergman. Het bedrag van € 125.000 is overigens nog een schijntje in vergelijking met deze exclusieve dranken.

‘Kijkend naar de prijsstijging, is dit een hele goede investering’

Volgens culinair journalist Jacques Hermus worden er vaker dergelijke bedragen neergelegd voor zulke flessen whisky’s. “Dit soort bedragen worden hier wel vaker voor betaald, maar het blijft bijzonder. Deze flessen zijn pas sinds vorig jaar op de markt en werden toen verkocht voor rond de € 80.000 per fles. Kijkend naar de prijsstijging in slechts een jaar is dit gewoon een hele goede investering.”

Hoe graag Bergman en zijn collega de drank ook willen proeven, houden ze de dop erop: “Over 5 of 10 jaar is de fles waarschijnlijk nog veel meer waard. Als hij dan weer wordt verkocht hopen we dat we er weer bij mogen zijn. Zakelijk was dit uiteraard een goede zet, maar persoonlijk vond ik het ook fantastisch, het was een beetje alsof ik drie red bull had gedronken, zoveel energie kreeg ik ervan, dat wil je toch gewoon meemaken?”, zo besluit Bergman.