We bevinden ons in een boeiende periode in de ruimtevaartindustrie, met Jeff Bezos en Elon Musk aan het hoofd van twee vooraanstaande bedrijven. De langdurige rivaliteit tussen Bezos’s Blue Origin en Musk’s SpaceX heeft recentelijk een nieuwe wending genomen, met NASA’s keuze voor Blue Origin boven SpaceX voor een Marsmissie.

Blue Origin’s missie naar Mars, genaamd ESCAPADE (Exploration Science Pathfinder Architecture and Deep-space Experiments), heeft als doel de interactie tussen de zonnewind en de magnetosfeer van Mars te bestuderen. Deze missie zal worden uitgevoerd met behulp van de New Glenn-raket, vernoemd naar John Glenn, de eerste Amerikaanse astronaut die in een baan om de aarde cirkelde.

NASA’s beslissing van de missie

NASA’s beslissing om Jeff Bezos’s Blue Origin te kiezen voor deze missie is historisch. Het betekent namelijk de primeur van een particulier ruimtevaartbedrijf dat een contract krijgt van NASA voor een reis naar Mars. Het contract heeft een waarde van $20 miljoen en wordt beschouwd als een lage prioriteit binnen het totale budget van $79 miljoen.

Desalniettemin zijn er ook risico’s en uitdagingen verbonden aan deze missie. De New Glenn-raket heeft te maken gehad met vertragingen, en als de deadline van 2024 niet wordt gehaald, kan dit de missie met meer dan twee jaar vertragen. Ondanks deze risico’s gelooft NASA dat de potentiële uitkomsten de inspanning rechtvaardigen.

De ruimterace van Jeff Bezos versus Elon Musk

Bron: Blue Origin

 

Bij succes zal deze missie een cruciale mijlpaal betekenen voor Blue Origin en mogelijk nieuwe perspectieven openen voor samenwerkingen tussen particuliere ruimtevaartbedrijven en NASA. Het is ook een overwinning voor Jeff Bezos in de voortdurende ruimterace tussen hem en Elon Musk, beide bekend als ’s werelds rijkste personen.

Rivaliteit tussen Jeff Bezos en Elon Musk

De rivaliteit tussen Jeff Bezos’ Blue Origin en Elon Musk’s SpaceX opwindende ontwikkelingen teweeggebracht in de ruimtevaartindustrie. Met NASA’s keuze voor Blue Origin lijkt Bezos op dit moment de bovenhand te hebben. Desondanks is het onmiskenbaar dat Elon Musk niet snel zal opgeven, en we kunnen nog veel verwachten van deze fascinerende ruimterace tussen twee visionaire ondernemers.