Veilingen van auto’s is iets wat aan de orde van de dag is. Maar zo af en toe komen er zeer unieke kansen voorbij die het vermelden meer dan waard zijn. Dat geldt nu ook. Veilinghuis RM Sotheby’s gaat in Las Vegas, vlak voorafgaand aan de Formule 1 Grand Prix aldaar, twee uiterst zeldzame Mercedes-Benz CLK GTR’s proberen te slijten. Geschatte opbrengstprijs: zeker $ 20 miljoen.

RM Sotheby’s veilt twee uiterst zeldzame Mercedes-Benz CLK GTR’s

Het gerenommeerde veilinghuis RM Sotheby’s zal vlak voorafgaand aan de Formule 1 Grand Prix van Las Vegas in diezelfde stad twee hard- en open versies van de uit de racewereld afkomstige supercars veilen. De voertuigen worden niet als set verkocht, maar allebei de voertuigen kopen behoort gewoon tot de mogelijkheden, mits u de geschatte opbrengstprijs van meer dan $ 20 miljoen neer wenst te leggen.

Mercedes CLK GTR

Bron: RM Sotheby’s

Mercedes en autosportpartner AMG ontwierpen en ontwikkelden halverwege de jaren negentig de CLK GTR om te concurreren in het destijds gloednieuwe FIA ​​GT-kampioenschap. De V12-aangedreven bolides vormden direct een succes. Het teamkampioenschap werd dankzij de CLK GTR in de eerste twee jaar van de competitie geclaimd. De CLK GTR behoort dan ook tot de gerespecteerde ‘GT1 Trinity’, naast de eveneens iconische McLaren F1 en Porsche 911 GT1. Door bepaalde FIA-regels diende Mercedes ook een ‘normale’ wegversie van de bolide te bouwen. Die verscheen voor het eerst tussen 1998 en 1999, waarbij er uiteindelijk slechts 28 exemplaren op de daadwerkelijke markt verschenen, bestaande ​​uit 20 coupés, zes roadsters en twee prototypes. Toen de CLK GTR op de markt kwam, was het met een prijskaartje van $ 2,6 miljoen de duurste productie-auto ter wereld.

Derde en zevende exemplaar

De aangeboden roadster was het derde exemplaar die van de band afrolde. Hij is afgewerkt in het typerende zilver, het interieur is bedekt met zwart en grijs leer. De krachtige V12, gekoppeld aan een authentieke handgeschakelde versnellingsbak, produceert een respectabele 592 pk en een koppel van 516 Nm. Wat de ongekende exclusiviteit van deze bolide nog meer belichaamt is het feit dat hij slechts 170 kilometer op de teller heeft. Dat verklaart mede waarom hij naar verwachting voor tussen de $ 10,5 miljoen en $ 13 miljoen zal worden verkocht.

Mercedes CLK GTR

Bron: RM Sotheby’s

De aangeboden coupé is het zevende exemplaar van de in totaal 28 Mercedes CLK GTR’s die de band afrolden. Hij is afgewerkt in de kenmerkende racekleur Iridium Silver Metallic van Mercedes en heeft een interieur met blauwgrijze tartanstof. Hij is niet zo bruut als de wedstrijdauto waarop hij is gebaseerd, maar de in het midden gemonteerde, atmosferische V-12 pompt nog steeds 622 pk, die verder middels een handgeschakelde zesversnellingsbak het vermogen naar de achteras stuurt. In 3,8 seconden accelereert de CLK GTR van 0 naar 100 kilometer per uur, en verder heeft hij een topsnelheid van 310 km/u. RM Sotheby’s verwacht dat de verkoopprijs tussen de $ 8 miljoenen $ 9 miljoen dollar zal liggen.

Bieden kan via de site van RM Sotheby’s. De veiling wordt op vrijdag 17 november gesloten.