De bekende Italiaanse influencer Chiara Ferragni, met ongeveer 30 miljoen volgers, is recentelijk beboet met een bedrag van € 1 miljoen wegens het misbruik van fondsen die onder het mom van liefdadigheid zijn ingezameld. Het geld, dat afkomstig was uit de verkoop van een populaire Italiaanse taart, was oorspronkelijk bedoeld voor een kinderziekenhuis in Turijn, maar belandde uiteindelijk in de zakken van Ferragni.

Italiaanse influencer Chiara Ferragni krijgt miljoenenboete

AGCM, de regelgevende instantie, startte een onderzoek toen het ziekenhuis niet de verwachte gelden ontving. Ferragni beweerde echter onschuldig te zijn en schreef de situatie toe aan een ‘communicatiefout’. Ze verklaarde ook van plan te zijn om in beroep te gaan tegen de boete.

Niet alleen kreeg Ferragni een boete opgelegd, maar ook het bedrijf dat verantwoordelijk was voor de productie van de taart, Balocco, werd bestraft met een boete van € 420.000 wegens betrokkenheid bij het incident.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Publieke reactie

Het schandaal rondom de influencer heeft veel kritiek veroorzaakt, waaronder ook van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Zij veroordeelde het misbruik van invloed en het persoonlijk gewin ten koste van het publieke vertrouwen. De publieke reactie was dan ook voornamelijk negatief.

Ondanks dat Ferragni aanvankelijk van plan was om de boete aan te vechten, heeft ze later verklaard dat ze 1 miljoen euro zal doneren aan het kinderziekenhuis als een manier om spijt te betuigen over de situatie en te proberen het goed te maken.

Het schandaal rondom Chiara Ferragni heeft geleid tot publieke verontwaardiging en heeft ook debatten op gang gebracht over de verantwoordelijkheden van influencers en de ethiek met betrekking tot hun invloed op sociale en liefdadigheidsdoelen. Met een geschat fortuin van € 19 miljoen wordt Chiara Ferragni nog steeds geconfronteerd met publieke controle en juridische uitdagingen als gevolg van dit schandaal. Haar reputatie heeft hierdoor aanzienlijke schade opgelopen.