Elk jaar ontvangen de winnaars van de Golden Globes een extravagante goodiebag ter waarde van circa € 400.000. Deze luxe tas bevat onder andere een tweedaags verblijf in Ierland, kaviaar en zelfs een cadeaubon voor een tattooshop. Echter, recentelijk is er veel kritiek ontstaan over de buitensporige waarde van deze goodiebags. Sommigen beweren dat ze meer waard zijn dan wat 98% van de Amerikanen jaarlijks verdient.

Ultieme geschenken in de Goodiebag

Eén van de meest opvallende items in de goodiebag is het ‘Ultimate Gift Book’, waaruit winnaars ten minste één cadeau mogen kiezen uit een lijst met exorbitante items. Dit omvat onder andere een overnachting in Bourgondië, Frankrijk ter waarde van $ 2.200, een verblijf in Flockhill Lodge in Nieuw-Zeeland ter waarde van $ 15.000, $ 545 aan kaviaar, een fles tequila ter waarde van $ 2.000, zes flessen van Liber Pater (de duurste wijn ter wereld met een waarde van $ 193.500), oorbellen ter waarde van $ 69.000, een paar sneakers van $ 1.500 en een kappersbeurt ter waarde van $ 1.500.

Deze extravagantie heeft geleid tot kritiek en vraagtekens over de ethische implicaties van het accepteren van dergelijke overdadige geschenken. Vooral in een tijd waarin er veel wordt aangedrongen op donaties voor liefdadigheidsdoelen. Critici stellen dat het ongepast is om zulke exorbitante geschenken te aanvaarden, vooral gezien de grote ongelijkheid in welvaart die in de samenleving aanwezig is.

Aankomende 81e Golden Globes

De 81e Golden Globes staat gepland op 7 januari en zal worden gepresenteerd door cabaretier Jo Koy. Echter, door de recente controverses rondom de goodiebags kan dit evenement mogelijk beïnvloed worden in termen van publieke en media-aandacht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Golden Globes (@goldenglobes)

Publieke reactie en kritiek op sociale media

Ondanks alle lof voor de genomineerden zijn er via sociale media ook geluiden te horen die wijzen op waargenomen hypocrisie bij het accepteren van deze extravagante geschenken. Er wordt opgeroepen tot donaties ter ondersteuning van mondiale doelen, en het ontvangen van dergelijke overdadige geschenken lijkt hiermee in conflict te zijn. Eerdere incidenten, zoals de goodiebag ter waarde van € 130.000 bij de Oscars, hebben ook al voor publiek debat en ontevredenheid gezorgd.

Socialemediaplatforms blijven een forum voor het uiten van ontevredenheid en het in twijfel trekken van de morele en sociale implicaties die gepaard gaan met het accepteren van dergelijke opzichtige geschenken. Deze debatten benadrukken het toenemende toezicht op het gedrag en de ethische verantwoordelijkheden van publieke figuren en beroemdheden.