De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft onlangs een opmerkelijke fraudezaak aan het licht gebracht bij de Belastingdienst. Een uitzendkracht van de Belastingdienst heeft geprobeerd om maar liefst € 84.000 te verduisteren. Het geld werd overgemaakt naar de rekening van een achttienjarige jongen uit Alkmaar. De fraude kwam aan het licht nadat de bank melding maakte van verdachte transacties die waren gedaan onder de naam van de Belastingdienst.

21-jarige verdacht van fraude bij Belastingdienst

Het geld werd overgemaakt na een aanvraag voor een tegemoetkoming in het kader van de Tijdelijke regeling Tegemoetkoming Blokverwarming (TTB). Deze tegemoetkoming is bedoeld voor mensen die wel een woning bewonen, maar geen energietoeslag kunnen krijgen omdat ze geen eigen energiecontract hebben. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen die gebruikmaken van collectieve warmte of stroom.

Na ontvangst van het bedrag werden er direct grote uitgaven gedaan via verschillende webshops. Uit onderzoek van zowel de FIOD als het Openbaar Ministerie bleek dat het geld onder andere besteed was aan iPhones, Airpods en zelfs een Rolex ter waarde van maar liefst € 39.000. Daarnaast werden er ook grote sommen contant geld opgenomen. Toen de bank deze verdachte transacties ontdekte, werd het rekeningnummer geblokkeerd en werd de Belastingdienst op de hoogte gebracht.

Vijf andere mannen

Na verder onderzoek heeft de Belastingdienst vastgesteld dat de tegemoetkoming onterecht was uitbetaald. Hierop heeft de Belastingdienst aangifte gedaan tegen de 21-jarige uitzendkracht bij het Openbaar Ministerie. Er bestaat een vermoeden dat hij samenwerkte met vijf andere mannen, die eerder al in 2023 waren aangehouden voor witwassen. Deze verdachten zouden mogelijk gebruik hebben gemaakt van de bank- en ID-gegevens van de achttienjarige jongen uit Alkmaar.

De zaak is verder in onderzoek.