In een opmerkelijk kat-en-muisspel met de autoriteiten heeft een man uit Oklahoma het onwaarschijnlijke voor elkaar gekregen. Een Amerikaan hackte een overheidsveilingswebsite en kocht voertuigen en sieraden voor slechts $ 1. Dit verhaal draait om Evan James Coker, een 41-jarige man die tussen februari en maart 2019 de General Service Administration te slim af wist te zijn met een gewaagde zwendel. Gedurende deze periode vond Coker een manier om de veilingsmechanismen van de GSA te omzeilen, waarbij hij gebruik maakte van zijn kennis van technologie en online systemen.

Amerikaan vervalste op slinkse wijze de werkelijke veilingprijs naar $ 1

Volgens gerechtelijke documenten nam de Amerikaan Evan James Coker, 41 jaar oud, tussen 25 februari en 6 maart 2019 deel aan een complot om de veilingen van de General Service Administration te bedriegen. De GSA voert online veilingen uit waarbij overtollige apparatuur wordt verkocht. Hier vallen overschotten, in beslag genomen en verbeurd verklaarde activa onder, evenals apparatuur die niet langer nodig is voor overheidsinstanties. De veilingen worden online uitgevoerd via servers gevestigd in Eagan, in de staat Minnesota in Amerika.

Als onderdeel van zijn plan bood Coker in meerdere veilingen op voertuigen en sieraden op de GSA Auctions-website. Wanneer Coker een bepaalde veiling won, werd hij doorverwezen naar de website pay.gov. Oorspronkelijk moest hij hier de betaling voldoen ter hoogte van zijn winnende bod. In plaats hiervan wist Coker de pay.gov-website te omzeilen en vervalste hij de werkelijke veilingprijs naar $ 1.

Hij betaalde voor een Chevrolet Truck $ 1 in plaats van $ 22.700

In totaal bood Coker op 19 veilingitems en won hij deze, waarbij hij frauduleus slechts $ 1 betaalde voor elk item. Als gevolg van zijn plan wist Coker drie voertuigen te verkrijgen. Dit ging om een 2010 Ford Escape Hybrid, waarvoor hij $ 8327 bood, een Ford F550-pick-uptruck, waarvoor hij $ 9000 bood en een Chevrolet C4500 Box Truck, waarvoor hij $ 22.700 bood.

Coker heeft uiteindelijk schuldig gepleit in de Amerikaanse districtsrechtbank voor de rechter voor één telling van draadfraude. Een strafzitting zal op een later tijdstip worden gepland. Coker moest uiteindelijk voorkomen als gevolg van een onderzoek van de FBI. De FBI voerde dit onderzoek samen uit met het bureau van de General Services Administration.