Twee Twentse multimiljonairs hebben een plan om hun energierekening te drukken. Ze willen namelijk een eigen zonnepark bouwen op de Holterberg, echter wordt dit niet in dank afgenomen door de buren. De rede voor de hoge energierekening komt niet doordat de multimiljonairs de kachel hoog hebben staan wanneer ze thuis zijn. De Twentenaren zijn namelijk zelden thuis, de verwarming moet de kunstcollectie in hun villa in topconditie houden. Een zonnepark bestaande uit maar liefst 256 zonnepanelen moet de kunstcollectie in leven houden. De omwonende verzetten zich al ruim anderhalf jaar tegen het zonnepark, maar helaas zonder resultaat.

Multimiljonairs hebben verregaande plannen voor zonnepark met maar liefst 256 zonnepanelen

Het perceel in Holten van het Twentse multimiljonairs wordt omringd door een zwaar groen hek. Op verschillende palen rondom het huis hangen camera’s die elke beweging van onbevoegden vastleggen. Het is niet vreemd dat het koppel uit de Quote 500 hun villa op deze manier beveiligd, het stel zou een vermogen hebben van € 5,3 miljard. Echter vertrokken de twee ruim een jaar geleden naar Zwitserland om hier te gaan wonen. De villa wordt momenteel gebruikt als postadres van het koppel, de enige activiteit die zich voordoet in de villa zijn de beveiligers die een controleronde doen in de tuin met zaklantaarns.

Het zonnepark zou het multimiljonairs-koppel buiten hun eigen zicht willen plaatsen, maar dit schiet bij veel buren in het verkeerde keelgat. De 256 zonnepanelen zouden namelijk wel in het zicht liggen van andere bewoners op en om de Holterberg. Daarnaast zou het zonnepark ook veel natuur vernietigen. Momenteel genieten allerlei natuurliefhebbers en wandelaars van de prachtige omgeving van de Holterberg. De plek waar het zonnepark moet komen is momenteel de leefruimte van buizerds, sperwers en zelfs bosuilen. Omwonenden vinden dat op zo een soort plek geen zonneveld thuishoort en zeker niet omdat het gunstig is voor de energierekening van een multimiljonair koppel.

Villa verbruikt 72.600 kilowattuur aan elektriciteit en 18.000 kuub gas

Sinds september 2022 zijn omwonenden al bezig met het aanvechten van dit plan. De regels van de desbetreffende gemeente stelde eerder dat zonnepalen voor privégebruik alleen op daken of binnen 25 meter van het erf moesten liggen. Echter, na een niet zichtbaar proces kwam de gemeente in oktober 2023 opeens met nieuwe regels met betrekking tot zonnepanelen. Opeens was het zonnepark zoals de multimiljonairs dit wilde wel toegestaan. De nieuwe regels kwamen bijna een op een overeen met de plannen van de multimiljonairs. De villa zou een verbruik hebben van maar liefst 72.600 kilowattuur aan elektriciteit en 18.000 kuub gas. Om dit verbruik te dekken hebben ze 256 panelen nodig. Het koppel stelt dat de tuin en het dak simpelweg niet groot genoeg zijn voor het aantal zonnepanelen dat ze willen plaatsen.

Het verbruik in de villa ligt in vergelijking met een normaal huishouden zo ongelooflijk hoog. Het stel bereikt dit hoge verbruik terwijl ze er zelf zelden zijn, maar hoe is dit dan ooit mogelijk? Het stel wil een perfect klimaat voor de kunst die aan de muur hangt in de villa. De schilderijen blijven in de beste conditie door met zo min mogelijk temperatuurschommelingen te maken te krijgen. De zonnepanelen zullen de luchtwarmtepompen van stroom voorzien zodat er een constante temperatuur in de woning kan worden bereikt. Op de plek waar het zonnepark zou moeten komen werden zelfs al kabels getrokken terwijl hier nog geen vergunning voor was. De illegale actie werd stilgelegd door de politie, later mochten de werkzaamheden worden opgepakt toen deze waren goedgekeurd.

Hoewel het zonnepark er echt leek te komen hebben de multimiljonairs toch de vergunningsaanvraag ingetrokken. De omwonenden kunnen dus weer rustig ademen en het stel moet de hoge energieprijzen blijven betalen tot ze met een alternatieve oplossing komen. De reden waarom de vergunningsaanvraag toch is ingetrokken is niet bekend.