Een man wonend in Utrecht deed in goed vertrouwen de deur open voor een man in een oranje hesje. De man uit Utrecht lijdt aan dementie en geloofde hierdoor het verhaal dat de man een verwarmingsmonteur zou zijn. De Utrechtenaar liet de man naar binnen, maar zag niet aankomen wat er volgens gebeurde. De zogenaamde verwarmingsmonteur betrad het pand samen met twee andere vrouwen. Niet veel later is de man maar liefst 4,3 kilo goud kwijt en 50 horloges. De dieven wisten deze buit, met een enorme waarde van € 350.000, te maken in slechts 21 minuten.

Criminelen in Utrecht realiseren buit van ruim € 350.000

De familie van man komt pas achter de diefstal nadat een thuiszorgmedewerker aan de bel trekt. De thuiszorgmedewerkster attendeert de kleinzoon van de man erop dat er een sieradenkistje ontbreekt. Het sieradenkistje werd gebruikt als medicijnen doosje, daarom viel dit direct op. Als de kleinzoon bekend is met het nieuws controleert hij of er meer spullen ontbreken, doet hij een schrikbarende ontdekking. Zijn opa is beroofd van zijn serie kostbare horloges, gouden sieraden en contant geld. In totaal wisten de zogenaamde verwarmingsmonteurs een buit te maken van ruim € 350.000. De familie is op zoek gegaan naar de daders via de beelden van de videodeurbel en met resultaat.

De beelden werden gepresenteerd aan de politie, die de daders meteen herkende. Op de beelden is te zien hoe de demente Utrechter het drietal oplichters binnenlaat. De man in een oranje hesje voorop, wie vervolgens de twee vrouwen naar binnen wuift. Volgens de politie zijn de twee dames zussen van elkaar, wie al vaker zijn veroordeeld voor misdaden zoals babbeltrucs. De zussen zouden 44 en 61 jaar oud zijn en beide uit Utrecht komen. De verwarmingsmonteur in het oranje hesje is de jongste van het drietal, hij is 33 jaar. De oudste van het drietal oplichters zou al een strafblad hebben van maar liefst 29 pagina’s.

Opmerkelijke leugens in de rechtbank

Aangekomen in de rechtbank komen er een aantal vreemden verklaring boven water. De 33-jarige Utrechter in het oranje hesje vertelde aan de rechters dat hij de misdaad helemaal niet gepland zou hebben. Hij had een oranje hesje aan omdat hij die avond het Nederlands voetbalelftal had aangemoedigd in een vol afgeladen kroeg in Utrecht. Tijdens het kijken van de wedstrijd zou hij anderhalf liter wodka hebben gedronken. Na de wedstrijd zouden de twee dames hem hebben uitgenodigd voor het drinken van wijntjes. Toen de rechter opmerkte dat het Nederlands voetbalelftal helemaal niet moest spelen die avond, verklaarde de man dat het dan een herhaling zou moeten geweest zijn. De rechters geloven echter niet dat een kroeg in Utrecht vol zit voor een herhaling van een wedstrijd. Achter bleek dat de Utrechter eerder op de dag bij een gefortuneerde Zeistse aan belde als verwarmingsmonteur, wederom in een oranje hesje.

De 44-jarige Utrechtse vertelt de rechters dat ze op haar drugsdealer aan wachten was in de buurt van het Griftpark. Wat hierna is gebeurd en waarom ze de woning van de dementerende Utrechter is binnen gestapt kan ze zich niet herinneren. Zij geeft daarentegen wel toe zichzelf te herkennen op de camerabeelden. De dame met het langste strafblad zegt daarentegen dat zij niet te zien is op de camera beelden. De dames zijn het over een ding wel eens, de buit zou al jaren eerder gestolen zijn. In de gevangenis hoorde dames namelijk dat de buit al negen jaar eerder was opgegeven als gestolen. Van dit verhaal blijkt alleen niets te kloppen met de aankoopbewijzen van het goud als bewijs.

De gemaakte buit is helaas nooit meer teruggevonden, het drietal kocht wel vlak na de woningoverval een gloednieuwe Mercedes. Het OM eist tegen al drie de daders een flinke cel straf, veertien maanden tegen de man en de 44-jarige dame en twintig maanden cel tegen de 61-jarige dame. De rechtbank zal haar uitspraak in twee weken bekend maken.