Het is de droom van velen, de loterij winnen. Multimiljonair worden door het kopen van een lot, simpeler kan het bijna niet. Een man uit Amerika dacht in deze droom te leven. Hij zag de nummers van zijn lot op de website verschijnen en won hiermee de jackpot van maar liefst $ 340 miljoen. De organisatie achter de loterij slaat deze droom echter in duigen. Zo zouden ze de verkeerde nummers op hun website geplaatst hebben, het winnende lot zou überhaupt niet gevallen zijn. De prijswinnaar uit Washington D.C. laat het hier niet bij zitten, hij stapt naar de rechtbank in Amerika.

Amerikaan denkt jackpot te hebben na loterij met winkans van 1 op 292,2 miljoen

Het verhaal van de man uit Washington D.C. begon bij het kopen van een lot voor de populaire Powerball-loterij. Het is een droom voor velen en een realiteit voor weinigen. Voor slechts $ 2 kun je als Amerikaan al meedoen aan deze loterij. Echter is de kans dat u deze loterij wint zeer klein, zo zou de kans op de jackpot maar 1 op 292,2 miljoen zijn. Voor Cheeks werd die realiteit bijna tastbaar toen hij zijn lotnummers, een zorgvuldig gekozen combinatie van verjaardagen en andere persoonlijke cijfers, terugvond op de officiële website van de loterij. De kersverse multimiljonair besloot op advies van een vriend een foto te nemen en ging vervolgens slapen.

Een paar dagen later gaat de pas ontdekte ‘miljonair’ zich naar het kantoor van de loterij om zijn ‘winnende lot’ te verzilveren. Met een glimlach van oor tot oor reikt hij zijn lot en de foto, die hij als onweerlegbaar bewijs heeft genomen, aan de medewerker achter de balie. In afwachting van een feestelijke bevestiging, wordt hij echter geconfronteerd met een schokkende mededeling die zijn wereld op zijn kop zet. Terwijl de medewerker zijn ticket en foto onderzoekt, verstomt de vreugde en wordt vervangen door een verpletterende realiteit. De vermeende jackpotwinnaar wordt verteld dat er sprake is van een fout. Zijn winnende lot is niets waard. De medewerker achter de balie zou Cheeks verteld hebben dat hij niet betaald kreeg en dat hij het lot kon weggooien in de vuilnisbak achter hem. Het lot was immer toch niets waard.

‘Winnend lot’ opgeborgen in kluis

In een brief van de organisatie verklaren ze dat de aanspraak op de loterij-jackpot is verworpen. De reden die wordt gegeven is dat het ticket niet werd gevalideerd als winnend lot volgens het strenge spelsysteem van de Office of Lottery and Gaming. Deze organisatie bepaald het beleid en houdt toezicht op loterijen en casino’s in delen van Amerika. De loterijorganisatie hield zich aan het protocol van OLG, dit resulteerde uiteindelijk in het teleurstellende uitkomst voor Cheeks. Ondanks deze teleurstellende uitkomst besloot Cheeks zijn loterijticket nog niet weg te gooien. Hij koestert het in een veilige kluis om hopelijk alsnog aanspraak te maken op het felbegeerde prijzengeld. Gedreven door deze vastberadenheid heeft hij juridische stappen ondernomen en diverse partijen voor de rechter gedaagd, waaronder Powerball en de spelaannemer Taoti Enterprises.

Volgens het bedrijf ontstond de fout omdat ze een test hadden uitgevoerd een dag voor de trekking. Ze plaatste toen winnende cijfers op de website, maar dit waren niet de correctie cijfers. Cheeks vindt het een dom excuus dat de loterij aanvoert. Voor hem en zijn advocaat, Richard Evans, klinkt het verhaal van de organisatie over de vermeende fout als een ongeloofwaardig verzinsel. Ook zouden hij en zijn advocaat nog geen enkel bewijs gezien hebben die deze fout ondersteunt. Daarnaast vragen ze zich ook af wat het bedrijf gaat doen om deze fout op te lossen. Volgens de advocaat van Cheeks zijn er in het verleden al soortgelijke zaken voorgekomen in de rechtbank van Amerika. Uiteindelijk is het prijzengeld alsnog uitbetaalt volgens de advocaat.

Voor nu is het aan de rechter of Cheeks zich binnenkort multimiljonair mag noemen of dat hij wederom een lot moet gaan kopen. Wanneer de rechtszaak precies zal plaatsvinden in nog onduidelijk.