Manchester United, de iconische voetbalclub uit Engeland, heeft geschiedenis geschreven tijdens het seizoen 2022-2023. Het was niet het de prestatie waar de club mee in de geschiedenis boeken wilde belanden. Het voetbalteam uit Manchester wist de duurste selectie ooit op het voetbalveld neer te zetten. Volgens het jaarlijkse financiële rapport van de UEFA, besteedde de club onder leiding van trainer Erik ten Hag maar liefst € 1,42 miljard aan de spelers die dat seizoen op het veld stonden. De club deed dat jaar grote aankopen, waarmee ze hoopten weer in de top van Engeland te kunnen eindigen.

Komst Ten Hag zorgde voor een reeks miljoenentransfers bij Manchester United

De ploegwaarde van Ten Hag’s Manchester United werd voornamelijk bepaald door een reeks miljoenentransfers die het voetballandschap deden opschudden. Spelers zoals Antony, Harry Maguire, Jadon Sancho en Casemiro werden voor enorme bedragen aangetrokken, waardoor de club een buitengewone financiële investering in talent deed. Zo kocht Manchester United Antony weg bij Ajax voor maar liefst € 95 miljoen. De Braziliaanse middenvelder, Casemiro, werd gekocht van Real Madrid voor bijna € 70 miljoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Manchester United (@manchesterunited)

Hoewel het rode team uit Manchester het duurste elftal was van de wereld wil dit niet betekenen dat dit direct het beste team is. Het is daarom ook belangrijk om te kijken naar de prestaties van het team op het veld. Ondanks de enorme investering slaagde Manchester United er niet in om de Premier League-trofee te veroveren. Toch sprak ten Hag van een goed seizoen, het team won de League Cup. Dit was de eerste prijs voor Manchester United sinds 2017. Daarnaast bereikten ze ook nog eens de finale van de FA Cup, in de competitie eindigden ze op de derde plek. Hoewel ze enorm achter lagen op de nummers een en twee was het zeker het beste seizoen dat de club had beleefd in de afgelopen tien jaar.

Aartsrivaal Manchester City eindige op de tweede plek

De club die eindigde op de tweede plek, in financiële rapport van de UEFA, zijn de blauwe buren van Erik ten Hag. De ploeg van Pep Guardiola, Manchester City, had een selectiewaarde van € 1,286 miljard. Hoewel de selectie van Pep Guardiola een stukje goedkoper was wisten ze betere resultaten te boeken. Manchester City pakte wist dit jaar zichzelf namelijk naar de top in de premier league te schieten. Daarnaast wisten ze de FA Cup finale te winnen van Manchester United. Als kers op de taart wist de twee na duurste ploeg ter wereld voor het eerst in hun leven de Champions League te winnen. De ploegwaarde van Manchester City werd een stuk duurder door de komst van wereldspits Erling Haaland. De transfer van Haaland zou Manchester City in totaal € 200 miljoen gekost hebben.

De ploeg van Erik ten Hag wist ook als enige de huidige record houder te overtreffen. Het record stond op naam van de Spaanse voetbalclub Real Madrid. In het seizoen van 2019-2020 hadden ze een ploegwaarde van € 1,33 miljard. Real Madrid deed dat jaar een record aan miljoenenaankopen. Zo haalde ze Eden Hazard naar Madrid voor € 115 miljoen, Éder Militão voor € 50 miljoen, Luka Jovic voor € 60 miljoen en Ferland Mendy voor € 48 miljoen. Het team uit Madrid wist onder leiding van Zinedine Zidane bovenaan in de competitie te eindigen en de Supercopa van Spanje te winnen.