Afgelopen maandag sloeg presentator Matthijs van Nieuwkerk op de vlucht. Hij reed in zijn peperdure Porsche Cayenne Nederland uit. Met een noodpakket onder zijn arm wist de voormalig presentator van De Wereld Draait Door niet snel genoeg het land te verhalen na het nieuws dat Peter van der Vorst naar buiten bracht. Het wangedrag van de presentator door de jaren heen achtervolgt hem nog steeds. Hij kon niet, zoals hij hoopte, na een mea culpa terugkeren op de buis.

Wat is er allemaal gebeurd met Matthijs van Nieuwkerk?

Matthijs van Nieuwkerk is een Nederlands televisiepresentator en voormalig journalist. Matthijs van Nieuwkerk begon zijn carrière bij Het Parool als journalist en hoofdredacteur, waar hij nieuw leven in de krant blies. Hij maakte de overstap naar de televisiewereld als presentator. Op de tv maakte hij eerst politieke programma’s en later maakte hij succesvolle shows zoals Holland Sport en De Wereld Draait Door (DWDD). Hij won meerdere prijzen voor zijn werk, waaronder de Gouden Televizier-Ring en de Zilveren Nipkowschijf. Van Nieuwkerk stopte in 2020 met DWDD en begon zijn eigen programma, “Matthijs gaat door”, dat in 2021 van start ging. Hij bleef actief op televisie met programma’s zoals “The Connection” tot zijn vertrek in 2022.

In november 2022 kwamen beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag tegen Matthijs van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren van DWDD naar voren in een artikel van de Volkskrant. Voor dat de publicatie online kwam reageerde Van Nieuwkerk op de beschuldigingen. Zijn eerste reactie week alleen af van een eerdere conceptverklaring, wat leidde tot ontevredenheid bij BNNVARA. Dit resulteerde in gesprekken tussen beide partijen, maar kort na de publicatie beëindigde Van Nieuwkerk zijn samenwerking met BNNVARA. De NPO startte een onderzoek naar de misstanden bij DWDD en trok Van Nieuwkerk terug als presentator van bepaalde programma’s. In september 2023 bood Van Nieuwkerk publiekelijk zijn excuus in een interview met NRC. Hij benadrukte hoeveel spijt hij had van alles wat was gebeurd. Ondanks lopend onderzoek tekende hij in december 2023 een contract met RTL.

Matthijs op de vlucht in zijn Porsche

Peter van der Vorst kondigde echter aan dat deze samenwerking toch niet door gaat. Van der Vorst dacht eerst dat Matthijs dit voorjaar zijn nieuwe start zou kunnen maken. Echter vindt hij achteraf dat hij de timing totaal verkeerd heeft ingeschat. Het is toch nog niet het moment voor Matthijs om terug te keren op tv. Van der Vorst is tot deze conclusie gekomen na intensieve gesprekken die afgelopen weekend plaatsvonden. Peter vindt de publiekelijke beschuldigingen en discussies over grensoverschrijdend gedrag complex en gevoelig. Hij denkt dat het uitstellen van de samenwerking rust brengt.

Matthijs is echter wel teleurgesteld met deze beslissing. Hoewel hij toegeeft verbaal intimiderend te zijn geweest en grenzen te hebben overschreden, ontkent hij fysiek gewelddadig gedrag zoals het over een tafel trekken, spugen in iemands gezicht of iemand bij de keel grijpen. Matthijs van Nieuwkerk, die een tweede kans bij RTL met liefde aangreep, besloot zijn samenwerking stop te zetten om de missie van RTL niet te belemmeren door het beeld wat om Matthijs heen hangt. Hij wil zijn nieuwe team niet in de problemen brengen en de kijkers moeten met plezier van de programma’s kunnen genieten.

Matthijs van Nieuwkerk wist alleen niet hoe snel hij het land moest uitvluchten na dit nieuws. Edwin Smulders, de succesvolste paparazzo van Nederland, betrapte Matthijs afgelopen maandag op de vlucht in zijn peperdure Porsche Cayenne. Op de foto’s uit de story is te zien hoe van Nieuwkerk met een nood voedselpakket onder zijn arm en zijn paspoort in de borstzaak het land uitvlucht. In het blad is te lezen dat het waarschijnlijk een last minute idee was en dat hij er verslagen uitzag. Inmiddels zou Matthijs al in Parijs gespot zijn.