De midlifecrisis is het een modeverschijnsel of is het een echt psychologisch probleem. Een midlifecrisis is een psychologisch verzamelbegrip voor de ontwikkelingsfase van mensen met een leeftijd tussen ongeveer 40 en 65 jaar. Vaak spelen er grote veranderingen op in het leven van mensen in deze periode. Er spelen veranderingen op werk, in het huwelijk, het volwassen worden van de kinderen of fysieke veranderingen die gepaard gaan met het ouder worden. Hierdoor kunt u als mens uit balans gebracht worden en gaat u op zoek naar een nieuw doel. Zo een midlifecrisis kan zich op verschillende manier uiten, zo geven mensen meer om hun uiterlijk, zijn ze vaker weg van huis of nemen ze een relatie met een aanzienlijk jonger iemand.

Rijdt u een Porsche 911? Dan zit u waarschijnlijk in een midlifecrisis

Echter zijn de meest typische voorbeelden van een midlifecrisis, misschien wel mannen die een dure motor of auto kopen. Vervolgens gaan ze voor de auto zorgen alsof het hun kind is. Een Brits onderzoekbureau deed onderzoek welke auto het meest werd gekocht door mannen in hun midlifecrisis. Aan duizenden automobilisten werd gevraagd of zij iemand konden van boven de 50 jaar oud die een sportauto had gekocht om zijn leeftijd te verbloemen en welke auto dit dan was. Uit dit onderzoek is een lijst gekomen met auto’s die de meeste mannen kopen in hun midlifecrisis.

Uit het onderzoek is een duidelijke winnaar naar boven gekomen. Deze auto was het antwoord van 39% van de respondenten en schreeuwt volgens hun midlifecrisis. Het gaat om de Porsche 911, de bekendste sportwagen van de Duits autoproducent. Op de tweede plek komt het meer betaalbare broertje van de Porsche 911. 34% van de respondenten gaf als antwoord de Porsche Boxster. De derde plek van dit lijstje gaat naar de Aston Martin Vantage. 26% van de respondenten gaf deze auto op als de auto die het meest voor een midlifecrisis staat.

Deze auto’s vormen de rest van de top 20

Plek vier gaat naar de Jaguar F-Type met 23% van de stemmen. Op plek vijf staat de Audi TT met 22% van de stemmen. 21% van de respondenten koos voor de Ford Mustang hiermee kwam hij zesde plek in dit rijtje. Op plek zeven komt de BMW Z4 met 20% van de stemmen. De nummer acht positie gaat naar de eerste Mercedes in dit rijtje. 17% van de respondenten stemde namelijk op de Mercedes-Benz SL. Op plek negen komt de Audi R8 met 16% van de stemmen. De top tien wordt afgesloten door twee auto’s met beide 14% van de stemmen, de Alfa Romeo Spider en Lotus Evora.

Op plek twaalf staat Chevrolet Corvette met 11% van de stemmen. De dertiende plek wordt gedeeld door de Range Rover Evoque en de Subaru BRZ met 10% van de stemmen. Op plek vijftien staan de Dodge Challenger en de Land Rover Defender samen met 9% van de stemmen. De rest van de top twintig wordt gevormd door de Mazda MX5, Volkswagen Golf GTI, Toyota Supra en Ford Focus RS. Deze auto’s delen de zeventiende plek met 8% van de stemmen.

In 2008 werd uiteindelijk bewezen dat een midlifecrisis wel degelijk een bestaande aandoening is. Het leven zal verlopen in een U-vorm, met de midlifecrisis als dal. Het dal van uw tevredenheid over uw leven bevindt zich gemiddeld rond de leeftijd van 46 jaar. Op hele jonge leeftijd en op oudere leeftijd bent u als mens het gelukkigst. Het kopen van Porsche 911 of andere sportwagen, zou eventueel het dal iets minder diep kunnen maken.