Als u € 708 zou moeten neerleggen voor een enkele kamer per maand, zou u verwachten dat u zich bevindt in ultieme luxe en comfort. Echter is dit helaas niet de realiteit. Studenten in Utrecht betalen namelijk gemiddeld € 708 per maand voor hun studentenkamer, een record. Dit gemiddelde is schrikbarend hoog. Door de verhoging in het gemiddelde is Utrecht een van de duurste studentensteden van heel Nederland geworden. De huidige prijzen zorgen ervoor dat sommige studenten terug bij hun ouders moeten intrekken. De kosten van een kamer, boodschappen en collegegeld liggen totaal niet in verhouding met de huidige basisbeurs.

Gemiddelde studentenkamer in Utrecht steeg met gemiddeld € 150 per maand

De huurprijzen van studentenkamers zijn de afgelopen jaren flink gestegen. In 2021 hoefde een student die in Utrecht studeerde per maand gemiddeld € 564 neer te leggen voor een studentenkamer. Dit was al een flink bedrag, maar in 2023 lag dit gemiddelde bijna € 150 hoger. Met een gemiddelde huurprijs van € 708 voor een kamer in Utrecht behoort de stad tot de top drie duurste studentensteden. De enige twee steden die nog duurder zijn dan Utrecht zijn de Noord-Hollandse steden Amsterdam en Haarlem. Voor een kamer in een van de grote steden van Nederland lag de gemiddelde huurprijs vorig jaar op € 543. Utrecht was vorig jaar dus een flink stuk duurder dan het gemiddeld, een kamer in Utrecht kostte gemiddeld € 150 meer.

Een groot onderdeel van dit probleem is de huidige basisbeurs. Het leenstelsel is afgeschaft en de studenten ontvangen een bedrag om zich te onderhouden. Dit bedrag is een bijdrage voor de student, zijn huur, collegegeld, boodschappen of andere randzaken. Momenteel ontvangt een thuiswonende student € 110,30 en een uitwonende student krijgt een bedrag overgemaakt van € 274,90. Een student moet ieder jaar weer collegegeld betalen aan de instelling waar ze hun opleiding volgen, dit is € 2.314 per jaar. Per maand kost dit een student dus al bijna € 200, zo blijft er dus maar weinig over van de basisbeurs voor de huur van een kamer. Door deze situatie wordt het studentenleven voor de meesten compleet onbetaalbaar.

Particuliere verhuurders hebben vrij spel

De enige manier waarop een student kan ontsnappen aan het terug intrekken bij hun ouders, is door zich een slag in de rondte te werken. Studenten moeten flink bijbeunen om de maandelijkse lasten te kunnen ophoesten. Een student verdient uiteraard ook nog geen topsalaris. Wanneer je als student zoveel moet werken heeft dit negatieve gevolgen op het studentenleven van de student. De studenten kunnen minder tijd in hun schoolwerk stoppen. Ook hebben de studenten minder tijd voor carrière gerichte uitdagingen zoals een stage, maatschappelijk werk of een bestuursjaar. Studenten willen nieuwe vrienden maken, zichzelf ontdekken en volledig zich op het studentenleven storten. Door de hoge kosten van bijvoorbeeld een kamer huren is dit echter helaas niet meer mogelijk.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een oplossing in Utrecht. Mogelijke oplossingen zijn hogere beurzen, collegegeld juist omlaag of meer inzetten op woningcorporaties. Momenteel is Utrecht al volop bezig met het bouwen van nieuwe woonruimtes en wordt er gekeken naar vormen als tijdelijk wonen en hospitaverhuur voor studenten. Utrecht zelf ziet ook in dat dit waarschijnlijk niet genoeg gaat zijn. Daarom is Utrecht momenteel hard bezig om er een wet doorheen te krijgen met betrekking tot betaalbare huur. Hierdoor worden de verhuurders verplicht een lagere huurprijs te vragen aan de studenten.  De huurprijs is opgebouwd uit verschillende punten, maar momenteel hebben de particuliere verhuurders vrij spel. Als de wet er doorheen komt, betekent dit dat gemeentes de huur weer kunnen controleren op deze punten en vervolgens hierop kunnen handhaven. In veel situaties zou dit betekenen dat de student een stuk minder huur hoeft te betalen aan het einde van de maand.