De groene flesjes van Heineken vliegen over ter wereld steeds minder over de toonbank. Zowel in de horeca als in de schappen van supermarkten lijkt het marktaandeel van Heinekenbier af te nemen. Toch steeg de omzet van Heineken, dit had Heineken hoofdzakelijk te danken aan de prijsverhoging van het pils. Door deze prijsverhoging wist Heineken een totale omzet te boeken van bijna € 36,4 miljard in 2023. In 2022 boekte de bierbrouwer een omzet van € 34,6 miljard, hoewel de omzet toenam daalde de nettowinst. De nettowinst daalde van € 2,7 miljard in 2022 naar € 2,3 miljard in 2023. Ondanks deze cijfers blijft Heineken in staat om aanzienlijke dividenden uit te keren aan haar aandeelhouders. Zo ook aan de rijkste vrouw van Nederland, Charlene de Carvalho-Heineken.

4,7% minder bier verkocht

Heineken, de Amsterdamse brouwer, zag een afname in de bierconsumptie onder consumenten in 2023. Dit leidde tot een strategische beslissing om de bierprijzen te verhogen en zo de inkomsten te stabiliseren. Topman Dolf van den Brink voorspelde halverwege 2023 dat er geen verdere prijsstijgingen in Europa nodig zijn voor de rest van het jaar. De omzet in de eerste helft van 2023 steeg met ruim 6 procent tot bijna € 17,5 miljard. Echter, de winst daalde met 9%  naar € 1,2 miljard, voornamelijk door verminderde vraag vanuit Vietnam. In Vietnam nam de verkoop af met maar liefst 15%. Toch hoopte Heineken op een stijging van de winst in de tweede helft van het jaar. Ze ondersteunde deze hoop met een verwachte opleving in de bierverkoop en een anticipatie op lagere kosten voor inkoop, transport, energie en water.

Toch viel de winst aan het eind van het jaar tegen voor Heineken. Heineken verkocht in 2023 4,7% minder bier in vergelijking met 2022. Onderaan de streep bleef helaas voor Heineken € 2,3 miljard over in 2023 vergeleken met € 2,7 miljard in 2022. Desondanks is dit nog altijd ruim voldoende winst voor de dividenduitkering aan de aandeelhouders. Als de aandeelhoudersvergadering het goedkeurt, bedraagt het slotdividend maar liefst € 1,04. Dit slotdividend zal uitbetaald worden in komende mei. Dit slotdividend zal uitbetaald worden boven op het interimdividend van € 0,69 per aandeel dat al werd uitgekeerd in augustus vorig jaar.

€ 140.000 miljoen voor grootaandeelhouder Heineken secu de rijkste vrouw van Nederland

Ondanks mindere cijfers voor Heineken betekent dit goed nieuws voor de rijkste persoon van Nederland. Charlene Lucille de Carvalho-Heineken, de rijkste vrouw van Nederland, is grootaandeelhouder en directeur van Heineken Holding. Het hoge slotdividend is goed nieuws voor de Heineken-erfgenaam, dankzij het aandelenpakket dat Charlene bezit zou ze volgens Quote maar liefst € 140 miljoen uitgekeerd krijgen. De dame staat ieder jaar wederom stipt op plek een in de Quote 500. Afgelopen jaar werd haar vermogen geschat op maar liefst € 12,8 miljard. De dochter van Freddy Heineken zal niet snel gepasseerd worden, het verschil met de nummer twee bedraagt € 6,6 miljard. Forbes zet de Nederlandse miljardair op plek 119 van rijkste mensen ter wereld, hiermee is ze een van de rijkste vrouwen ter wereld.

Alsof Heineken nog niet genoeg slecht nieuws ontvangen. Kort geleden werd bekend gemaakt dat er bij populaire festivals zoals Mysteryland, Defqon.1, Decibel en Awakenings geen Heineken- of Desperados-bier meer zal worden geschonken. Festivalorganisator ID&T heeft bevestigd dat ze de biermerken inruilen voor Bud en Corona. Na een periode van twintig jaar zal brouwer Heineken worden vervangen door het Belgisch-Braziliaanse concern AB InBev op ID&T-festivals. AB InBev is ’s werelds grootste brouwerij, met merken als Bud en Corona in hun assortiment. Daarnaast zullen ook Hertog Jan en Hoegaarden beschikbaar zijn op de festivals. ID&T erkent dat Heineken veel heeft bijgedragen aan de festivals, maar AB InBev zou beter aansluiten bij hun toekomstplannen. Heineken betreurt het dat ze er deze keer niet uit zijn gekomen met ID&T. Voorheen leverde Heineken aan ongeveer 80 procent van alle festivals en evenementen in Nederland, maar de beslissing van ID&T zet deze leidende positie onder druk.