Als eerbetoon aan de Chinese cultuur kondigt Rolls-Royce ter viering van het nieuwe maanjaar vier nieuwe auto’s aan. De vier auto’s die Rolls-Royce aankondigt zijn gebaseerd op eigenschappen van de draak. Het komende Chinese kalenderjaar is namelijk het jaar van de draak. De aangekondigde auto’s zijn drie Phantom Extended-modellen en één Cullinan- model, iedere auto uit de nieuwe collectie is gebaseerd op de symbolische eigenschappen van de draak. De draak heeft in de Chinese cultuur de volgende karaktereigenschappen: trots, levendig, enthousiast, onweerstaanbaar, geestdriftig, succesvol, krachtig, extravert, inspirerend en voelt zich uitverkoren. In iedere auto uit het jaar van de draak collectie heeft Rolls-Royce deze eigenschappen verwerkt.

Rolls-Royce viert het Jaar van de Draak met vier gloednieuwe modellen

De auto’s zijn vervaardigd in het huis van Rolls-Royce, Goodwood. Goodwood is het hoofdkantoor, ontwerp-, productie- en montagecentrum voor Rolls-Royce Motor Cars. Het gebouwencomplex met kantoren en montagehallen bevindt zich in het Britse Westhampnett, een parish in het district Chichester. De auto’s uit deze collectie vertegenwoordigen een mix van traditie en moderniteit. Met de auto’s willen ze de wereldwijde klantenkring aanspreken. Op het Goodwood complex hebben de ontwerpers van Rolls-Royce een nieuw drakenmotief ontworpen. Dit ontwerp is een unieke en eigentijdse uitdrukking van het iconische symbool, maar de roots van de draak worden nog in ere gehouden.

Rolls-Royce Jaar van de Draak

Bij de voorste passagiersstoelen is het artistieke middelpunt van de auto’s te vinden. Een met de hand geschilderde draak op de voorste panelen bij de passagiersstoelen. Het proces van deze schildering kost maar liefst twee weken. Door verschillende lagen, in meerdere tinten rood, ontstaat er een driedimensionaal effect. De Bespoke-ontwerpers creëerden unieke kleurstellingen voor de verschillende modellen: een duotoon Cherry Red met Crystal-afwerking boven Selby Grey met Crystal-afwerking voor de Cullinan; en een tweekleurig zilver en kersenrood of monolithisch zwart met een kristallen afwerking voor de Phantom Extended modellen.

Draken borduurwerk kost 20 uur en in totaal 5449 steken

Het drakenmotief loopt door in het interieur van de auto. Het drakenmotief is elegant afgebeeld met Phoenix Red-stiksels op de hoofdsteunen van elk van de vier stoelen. Dit zorgt voor een krachtig contrast met het leer van de stoelen, deze zijn uitgevoerd in zwart of wit. Op de hoofdsteunen in een dynamisch draken borduurwerk te vinden. Het proces van dit borduurwerk kost 20 uur en in totaal 5449 steken.

Misschien wel het meest iconische onderdeel van een Rolls-Royce-auto is de sterrenhemel. Deze collectie komt een primeur in de geschiedenis van Rolls-Royce. De sterrenhemel is vervangen door een drakenmotief van 677 glasvezelsterren, het proces kost meer dan 20 uur zorgvuldige plaatsing. Alle vier de auto’s zijn voorzien van een op maat gemaakte koetslijn, handgeschilderd in Phoenix Red, waarin op subtiele wijze een drakenmotief is verwerkt. Elke draak is naar rechts gericht, wat symbolisch het Oosten vertegenwoordigt, de richting van de rijzende zon.

De ontwerpen resoneren met de klanten van Rolls-Royce

Jonathan Simms, hoofd van Bespoke, Rolls-Royce Motor Cars zei het volgende over de auto’s: “Rolls-Royce Motor Cars loopt voorop in de luxesector bij het creëren van producten die zijn geïnspireerd door internationale culturen en tradities, met ontwerpen, motieven, materialen en kleuren die resoneren met en echte persoonlijke betekenis hebben voor onze klanten. Deze op maat gemaakte creaties, geïnspireerd op het Jaar van de Draak in 2024, vieren het internationale bereik en de invloed van de Chinese cultuur, die de nationale grenzen overstijgt. Daarom zijn deze prachtige auto’s bestemd voor klanten verspreid over drie continenten. Deze creaties zijn zowel een krachtige uitdrukking van ons respect voor de Chinese cultuur, als een eigentijds, minimalistisch statement in lijn met trends die we zien bij luxeconsumenten wereldwijd.”

Rolls-Royce heeft echt laten zien waar ze tot in staat zijn met deze collectie. De auto’s vaan Rolls-Royce vieren het jaar van de Draak, wat zal starten op 10 februari. Hoeveel deze speciale uitgaven gaan kosten is nog niet bekend.