Vele denken dat Nederland de onbetwiste koning is als het gaat om het bouwen van schepen en jachten. Met zijn eeuwenlange maritieme geschiedenis en befaamde vaardigheden in scheepsbouw, is deze perceptie begrijpelijk. Maar er is een nieuwe heerser op het water opgedoken. De Italiaanse jachtwerven hebben namelijk wederom de wereldwijde markt gedomineerd door het binnenhalen van een overweldigend aantal superjachtorders. Met 600 majestueuze jachten in de orderboeken van Italië, overtreffen ze verreweg hun concurrenten, waarbij Turkije en Nederland op respectabele afstand volgen.

Italië sleept 600 orders binnen voor het bouwen van jachten

Het is een feit dat de Italiaanse jachtwerven een onbetwistbare triomf hebben behaald in de wereld van superjachtbouw, zoals onthuld door de meest recente gegevens van de Italiaanse Nautische Monitor Markttrends 2023/2024. In een briljante vertoning van vakmanschap en ondernemerschap hebben Italiaanse werven vorig jaar maar liefst 600 superjachtorders weten binnen te halen. Deze indrukwekkende prestatie overschaduwt aanzienlijk de inspanningen van hun concurrenten, met Turkije als de op een na grootste speler met 132 superjachten in hun orderboeken. Nederland, lang beschouwd als een van ’s werelds vooraanstaande scheepsbouwnaties, volgt op respectabele afstand met 80 superjachten. Het is duidelijk dat de Italiaanse jachtwerven hun positie als voorlopers in de sector hebben verstevigd, waarbij ze niet alleen kwantiteit leveren, maar ook een ongeëvenaarde kwaliteit en esthetiek bieden.

De cijfers uit de Italiaanse Nautische Monitor Markttrends 2023/2024 laten zien dat Italië vorig jaar een indrukwekkend marktaandeel van 51,4% had in de bestellingen van superjachten langer dan 24 meter. Interessant is dat er een duidelijk patroon is in de grootte van de bestelde superjachten naar gelang het land van herkomst. Duitsland staat bekend als de leverancier van gigajachten, met de meeste bestellingen voor superjachten langer dan 80 meter. Nederland daarentegen domineert in de categorie van megajachten, met de meeste bestellingen voor schepen tussen de 60 en 80 meter. Toch blijft Italië onbetwistbaar aan de top voor superjachten met een lengte tussen de 24 en 60 meter.

Italiaanse jachtbouwsector bereikt record omzet van € 4 miljard

De verwachting is dat de export van de Italiaanse superjachtindustrie in 2024 opnieuw zal stijgen. Echter, door de instabiliteit in de wereldwijde economie, veroorzaakt door geopolitieke ontwikkelingen, zou 2024 ook een heel ander jaar kunnen zijn. Bovendien kampt Italië, net als veel andere Europese landen, met een tekort aan grondstoffen en geschoold personeel, wat de capaciteit van de sector om aan de groeiende vraag te voldoen, zou kunnen beperken. Ondanks deze obstakels beleefde de gehele Italiaanse jachtbouwsector in 2023 een opmerkelijk jaar, waarbij de omzet van export een recordhoogte bereikte van € 4 miljard. Dit markeerde een indrukwekkende stijging van 15,9% vergeleken met het voorgaande jaar.

Het is echter belangrijk op te merken dat de markttrends slechts een indicatie zijn van de toekomstige prestaties van de industrie. Meer concrete inzichten worden verwacht tijdens de 64e Genoa International Boat Show, die van 19 tot 24 september 2024 plaatsvindt. Tijdens dit belangrijke evenement zullen de slotcijfers voor 2023 met betrekking tot de Italiaanse jachtbouwsector worden bekendgemaakt, wat een beter begrip zal bieden van de recente ontwikkelingen en de vooruitzichten voor de toekomst.