Een tijd waarin de gedachte aan een auto met een topsnelheid van meer dan 130 km/u futuristisch klonk, was er in 1903 toch één auto die deze grenzen doorbrak, de legendarische Mercedes-Simplex 60 HP ‘Roi des Belges’. Deze auto werd niet alleen bewonderd vanwege zijn snelheid, maar ook vanwege zijn ongeëvenaarde combinatie van elegantie, innovatie en prestaties op de weg. Als een ware pionier in de autowereld vertegenwoordigde de Mercedes-Simplex een nieuw tijdperk van mobiliteit en vrijheid, waarbij de grenzen van wat mogelijk werd met een auto zijn verlegd. Het is dan ook geen wonder dat deze iconische auto onlangs wereldwijd de aandacht trok toen hij na 121 jaar in dezelfde familie te zijn geweest, is geveild voor een adembenemend bedrag van maar liefst $ 12.105.000.

Mercedes-Simplex geveild voor maar liefst $ 12.105.000

De Mercedes-Simplex 60 HP ‘Roi des Belges’ was niet zomaar een auto, het was een symbool van vooruitgang en technologische verfijning in een tijd van grote verandering. Ontstaan uit de visie van Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach, de pioniers die aan de wieg stonden van de moderne auto, vertegenwoordigde deze auto een radicale verschuiving in de manier waarop mensen zich voortbewogen. Met zijn krachtige motor, een ongekende prestatie in die tijd, was deze Mercedes in staat om snelheden te bereiken die voorheen ondenkbaar waren voor een gemotoriseerd voertuig. De Mercedes-Simplex wist met zijn krachtige 60 pk-motor en indrukwekkende topsnelheid van meer dan 130 km/u te behalen.

Mercedes-Simplex

Bron: Gooding & Company

Maar het was niet alleen de snelheid die indruk maakte; het was ook het vakmanschap en de aandacht voor detail die deze auto tot een waar kunstwerk maakten. Elk onderdeel was zorgvuldig ontworpen en met de hand vervaardigd, met als resultaat een voertuig dat niet alleen een lust voor het oog was, maar ook een ongekend niveau van comfort en prestaties bood voor zijn tijd. Met zijn elegantie en tijdloze ontwerp was de Mercedes-Simplex een auto die zijn tijd ver vooruit was. Na een bewogen geschiedenis van 121 jaar in dezelfde familie te zijn geweest, heeft de legendarische Mercedes-Simplex 60 HP ‘Roi des Belges’ recentelijk wereldwijd de aandacht getrokken, de auto verscheen op een veiling bij Gooding & Company en is geveild voor maar liefst $ 12.105.000.

Gooding & Company’s Amelia Island event leverde in totaal $ 67.342.270 op

Op deze exclusieve veiling, die plaatsvond tijdens het Gooding & Company’s Amelia Island event, zijn enkele van ’s werelds zeldzaamste en waardevolste auto’s onder de hamer gebracht. Naast de Mercedes-Simplex zijn ook andere historische voertuigen uit verschillende tijdperken van de autogeschiedenis geveild. Denk hierbij aan iconische klassiekers zoals de 1954 Ferrari 500 Mondial Series I Spider, die voor maar liefst $ 3.995.000 is verkocht, de 1972 Ferrari 365 GTB/4 Daytona Spider, die voor $ 3.635.000 van eigenaar wisselde, en de zeldzame 1961 Porsche RS61, die een verkoopprijs van $ 3.100.000 behaalde. Deze auto’s vertegenwoordigen elk een uniek hoofdstuk in de geschiedenis van de auto-industrie en hebben elk een eigen verhaal te vertellen.

FERRARI 500 MONDIAL SERIES I SPIDER

Bron: Gooding & Company

De veiling bood ook een kans voor liefhebbers om hun collectie uit te breiden met enkele van de meest begeerde auto’s ter wereld. Naast de klassieke sportauto’s en racemodellen zijn ook enkele elegant pre-war modellen geveild, waaronder de 1938 Bugatti Type 57C Atalante, die voor $ 2.260.000 is verkocht, en de 1931 Duesenberg Model J Disappearing-Top Convertible Coupe, die een opbrengst van $ 2.645.000 behaalde. De veiling behaalde dit jaar een totale opbrengst van maar liefst $ 67.342.270, waarbij 111 van de 127 lots zijn verkocht.