In de wereld van Formule 1, waar innovatie en snelheid hand in hand gaan, blijven sommige ontwerpen voor altijd gegrift in de annalen van de racegeschiedenis. Een dergelijk revolutionair design is de zeswielige Formule 1-auto Tyrrell P34, beter bekend als de Six-Wheeler. Deze unieke raceauto staat op het punt om weer in de schijnwerpers te staan dankzij RM Sotheby’s, die een periodecorrecte remake zal veilen tijdens hun aankomende evenement in Monaco.

Zeswielige Formule 1-auto moet op een veiling tonnen opleveren

De zeswielige Formule 1-auto Tyrrell P34 heeft niet alleen zijn stempel gedrukt op de geschiedenis vanwege zijn ongewone zeswielaandrijving, maar ook door zijn baanbrekende prestaties op het circuit. De remake van dit iconische voertuig belooft liefhebbers en verzamelaars een stukje racehistorie. Gebouwd volgens dezelfde specificaties als het origineel, komt deze wedstrijdklare bolide uit de persoonlijke collectie van Jody Scheckter, een van de oorspronkelijke coureurs. Compleet met een 3,0-liter Ford-Cosworth DFV V-8-motor en heldere carrosseriepanelen voor optimale zichtbaarheid, vertegenwoordigt deze auto niet alleen een technisch hoogstandje maar ook een tastbaar stuk nostalgie.

Zeswielige Formule 1-auto

Bron: RM Sotheby’s

Een korte, maar memorabele periode

Hoewel F1-auto’s met zes wielen slechts kortstondig hun intrede deden in de jaren zeventig, hebben ze onmiskenbaar indruk gemaakt. De Tyrrell P34 was destijds bedoeld om luchtweerstand te verminderen zonder concessies te doen aan tractie, dankzij vier kleiner dan gebruikelijke wielen aan de voorkant en twee grotere achterin. Dit ontwerp bleek succesvol; Jody Scheckter en Patrick Depailler behaalden aanzienlijke successen tijdens hun eerste seizoen. Hun prestaties bewezen dat innovatie binnen F1 niet alleen mogelijk was maar ook kon leiden tot overwinningen.

Veilingdetails

Het moment is bijna daar voor liefhebbers en verzamelaars om eigenaar te worden van dit stuk racegeschiedenis. De veiling vindt plaats op 11 mei in Monaco onder leiding van RM Sotheby’s. Met verwachte biedingen tussen $ 490.000 en $ 700.000 weerspiegelt deze prijs niet alleen de uniciteit en historische waarde van het voertuig, maar benadrukt het ook de investering die liefhebbers bereid zijn te maken voor exclusieve memorabilia uit de racewereld.

Zeswielige Formule 1-auto

Bron: RM Sotheby’s

Dit voertuig is meer dan alleen een auto. Het is een eerbetoon aan moedige innovatie binnen Formule 1-racesport. Het biedt kopers niet alleen een potentiële koploper bij historische race-evenementen overal ter wereld, maar ook een blijvend symbool van wat mogelijk is wanneer grenzen worden verlegd.