Een van de meest aantrekkelijke eigenschappen van een Ferrari is ongetwijfeld dat hij duizelingwekkende snelheden kan behalen. Dat is voor dit te veilen exemplaar echter allerminst het geval. Deze aangepaste Ferrari F12 Berlinetta kan een snelheid van maar maximaal 25 kilometer per uur bereiken. Toch moet hij zeker $ 1 miljoen opleveren.

Ferrari met topsnelheid van slechts 25 kilometer per uur moet op veiling $ 1 miljoen opbrengen

De wagen betreft een prototype dat is gebruik om de F12tdf te ontwikkelen. Het voertuig ziet er misschien uit als een steigerend paard, maar kan slechts een topsnelheid van 25 km/uur halen. De auto die werd geveild, begon als een F12 Berlinetta die was aangepast voor gebruik als testmodel voor een exclusieve, op het circuit gerichte versie van de F12 (de tdf staat voor Tour de France, overigens). Zo heeft hij een 6,3-liter V-12, een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling die het vermogen naar de achteras leidt, en een differentieel met beperkte slip. Die molen is behoorlijk krachtig – standaard produceerde de F12 Berlinetta 730 pk – maar werd ontstemd toen de ontwikkeling voltooid was, en daarom is de topsnelheid beperkt tot slechts 25 kilometer per uur.

Ferrari F12 Berlinetta

Omdat het een prototype is, mist de auto een deel van de verfijning die normaal gesproken van Ferrari te verwachten is. Het is echter nog steeds een aantrekkelijke auto, met een glanzend zwarte afwerking met daarop witte vinyl accenten op de motorkap en deuren, en een Pirelli-afbeelding op de bovenkant van de voorruit en de achterkant van het voertuig. De cabine is vrijwel identiek aan de F12 Berlinetta, tot aan de koolstofvezelbekleding en het leren stuur toe, maar is wel voorzien van een geïmproviseerd paneel op de middenconsole. Op het frame is ook een opschrift met de tekst ‘Vehicle Not Street Legal’  te vinden.

Gebruikt als showauto

De auto werd geïmporteerd in de VS nadat de F12tdf in productie ging en wordt door de huidige eigenaar, een dealer in Costa Mesa, Californië, gebruikt als showauto sinds de aanschaf in 2022. Dit prototype is, zoals het frame al doet vermoeden, dan ook niet legaal om op de weg te rijden. Echter staat er wel 32.000 kilometer op de teller. Deze kilometers zijn bijna allemaal afgelegd gedurende de testperiode.

Het F12tdf-prototype mag dan misschien slechts 24 km/uur rijden en illegaal zijn op de openbare weg, maar op het moment van schrijven is de biedprijs al opgelopen tot $ 450.000. De verwachting is dat de veiling zeker een miljoen gaat opleveren. Bieden kan via de site van Bring a Trailer.