Een gewaagde diefstal schudt Los Angeles op, criminelen hebben maar liefst $ 30 miljoen buitgemaakt uit een geldopslagplaats. Het is de grootste geldroof in de geschiedenis van de stad. Terwijl het paasweekend rustig voorbij leek te gaan, werden de autoriteiten geconfronteerd met de grootste geldroof in de geschiedenis van de stad. Met behulp van geavanceerde tactieken wisten de inbrekers een kluis te openen en de enorme som geld mee te nemen. Het intrigerende aan deze inbraak is dat deze ogenschijnlijk zonder enig spoor heeft plaatsgevonden. Zowel de methoden van de inbrekers als de manier waarop ze het alarmsysteem wisten te omzeilen, blijven een mysterie.

$ 30 miljoen uit een geldopslagplaats tijdens geldroof

In een van de grootste geldroven in de geschiedenis van Los Angeles, onthulde een L.A. politiefunctionaris woensdag dat dieven er op paaszondag vandoor gingen met maar liefst $ 30 miljoen uit een geldopslagplaats in San Fernando Valley, meldt de Los Angeles Times. De inbraak vond plaats op zondagnacht bij een ongenoemde faciliteit in Sylmar, waar contant geld van bedrijven uit de hele regio wordt verwerkt en opgeslagen, aldus L.A. Police Department Commandant Elaine Morales. Volgens Morales slaagden de inbrekers erin het gebouw binnen te dringen en de kluis te openen. Wetshandhavingsbronnen meldden dat de inbraak tot de grootste behoort in de geschiedenis van de stad als het gaat om contant geld, en het totale bedrag overtrof elke overval op gepantserde auto’s in de stad.

Het mysterie rond de inbraak blijft onopgelost. Bronnen die bekend zijn met het onderzoek zeiden dat een inbrekersbende door het dak van de faciliteit brak om toegang te krijgen tot de kluis. Maar het is onduidelijk hoe ze het alarmsysteem wisten te omzeilen. Bovendien vertoonde de kluis van buitenaf geen tekenen van inbraak. De exploitanten van het bedrijf, die door de politie niet zijn geïdentificeerd, ontdekten de enorme diefstal pas toen ze de kluis openden op maandag. Autoriteiten zijn toen gealarmeerd en rechercheurs van het Mission Division-station van de LAPD reageerden op de plaats delict om bewijsmateriaal te verzamelen.

Onopgemerkt toegang tot een beveiligde faciliteit

Toevoegend aan het mysterie is het feit dat volgens wetshandhavingsbronnen maar heel weinig mensen op de hoogte zouden zijn geweest van de enorme sommen geld die binnen in die kluis lagen. De inbraak is beschreven als geraffineerd en suggereerde een ervaren ploeg inbrekers die wisten hoe ze onopgemerkt toegang konden krijgen tot een beveiligde faciliteit. Een woordvoerster van de FBI bevestigde woensdagavond dat het bureau en de LAPD de diefstal onderzoeken.

Het is niet de eerste keer dat daders zo’n grote buit weten te maken in Los Angeles. Op 12 september 1997 werd bijvoorbeeld $ 18,9 miljoen gestolen van de voormalige locatie van de Dunbar Armored faciliteit op Mateo Street. De daders van die diefstal zijn uiteindelijk gepakt. Ook is het bijna twee jaar geleden dat er een multimiljoenendiefstal van sieraden plaatsvond uit een Brink’s vrachtwagen bij een truckstop in Grapevine. Zo’n $ 100 miljoen aan sieraden en waardevolle spullen zijn toen uit de truck gehaald. Deze misdaad blijft onopgelost.