Het winnen van de loterij wordt vaak gezien als de ultieme droom die uitkomt. Plotseling miljonair worden lijkt een garantie voor een zorgeloos en luxueus leven. Echter, voor velen blijkt deze droom al snel een nachtmerrie te worden. Een adviseur heeft de grootste fouten die kersverse loterijwinnaars maken op een rijtje gezet. De inzichten van Andy Carter, die al achttien jaar winnaars begeleidt, tonen aan dat overmatige vrijgevigheid en onvoldoende financiële planning tot problemen kunnen leiden. Zelfs tot problemen die omvangrijker zijn dan de uitdagingen die ze hadden voordat ze de loterij wonnen.

Loterijwinnaars vaak te vrijgevig

Als ervaren adviseur heeft Andy Carter, die door De Telegraaf wordt geciteerd, meer dan tweeduizend loterijwinnaars begeleid in de eerste maanden na hun grote geldwinst. Hoewel hij zelf niet jaloers is, heeft hij een patroon opgemerkt bij deze winnaars: ze zijn vaak te vrijgevig met hun geld. Carter legt uit dat deze vrijgevigheid voortkomt uit goede bedoelingen, maar hij benadrukt het belang van het eerst uitzoeken van de eigen behoeften. Hij wijst erop dat veel winnaars snel geneigd zijn om hun geld te delen met familieleden, zoals kinderen of ouders, zonder te overwegen of ze zich dat kunnen veroorloven, vooral omdat niet alle winnaars meteen een miljoen ontvangen. In de meeste gevallen gaat het om aanzienlijk minder, waardoor gulheid kan leiden tot financiële tekorten voor de winnaars zelf.

Sommige loterijwinnaars worden extreme weldoeners, zoals een vrouw uit 2019 die maar liefst € 134,2 miljoen won en meer dan de helft van dat bedrag, ongeveer € 70 miljoen, weggaf aan familie en vrienden. Daarnaast richtte ze samen met haar man twee liefdadigheidsstichtingen op en ondersteunt ze met haar geld groeperingen die vluchtelingen helpen. Hoewel dergelijke vrijgevigheid mogelijk is met zo’n aanzienlijk bedrag, realiseren de meeste winnaars zich dat ze niet altijd de schenkingen kunnen doen die ze zouden willen. Andy Carter begrijpt echter de wens van loterijwinnaars om vrijgevig te zijn naar hun naasten. Daarom werkt hij samen met onafhankelijke financiële experts, die loterijwinnaars helpen bij het opstellen van een strategie. Deze experts analyseren het volledige levensverhaal van de winnaars en stellen een plan op, waardoor de winnaars kunnen berekenen hoeveel ze zich kunnen veroorloven om anderen te helpen.

Rijkdom geheim gehouden voor partner

Niet alle loterijwinnaars zijn even vrijgevig, zo blijkt uit het verhaal van Carter. Hij maakte een opmerkelijk geval mee met een stel waarvan de man op een dag enkele honderdduizenden ponden won, maar geen plannen had om dit aan zijn vrouw te vertellen, laat staan het geld te delen. Tot op de dag van vandaag weet de adviseur niet of de man zijn echtgenote ooit heeft verteld dat hij veel rijker was geworden. De dynamiek tussen winnende partners is volgens Carter een van de meest fascinerende aspecten van zijn werk. Hij observeert dat vrouwen over het algemeen beter omgaan met hun geld dan mannen, mogelijk omdat ze opener zijn in hun gevoelens en daardoor sneller vrede hebben met hun winst. Voor velen is het winnen van een loterij een schokkende ervaring, aangezien ze van de ene op de andere dag van bescheiden spaargeld naar multimiljonair gaan.

Ondanks de grote som geld die loterijwinnaars ontvangen, blijven velen van hen bescheiden en terughoudend bij het uitgeven ervan. Hij benadrukt dat het zeldzaam is dat mensen roekeloos omgaan met hun plotselinge rijkdom. De meeste winnaars blijven trouw aan hun waarden en levensstijl, zelfs nadat ze miljonair zijn geworden. Carter merkt op dat winnaars vaak geleidelijk hun levensstandaard verhogen, in plaats van drastische veranderingen aan te brengen. Ze gaan bijvoorbeeld van een huis met twee slaapkamers naar een huis met vier slaapkamers, of van tweedehands auto’s naar iets meer luxe modellen. Over het algemeen zijn jongere winnaars vaak financieel verstandiger en bewuster in hun uitgaven.