Dat de woningmarkt oververhit is, is niet onbekend. Vooral de prijzen van woningen in de stad rijzen de pan uit, zo bewijst een studentenkamer in het centrum van Utrecht. Deze kamer, die slechts 14 m² aan woonruimte biedt, staat te koop voor € 150.000.

Studentenkamer in Utrecht van 14 m² staat voor € 150.000 in de etalage

De desbetreffende kamer is te vinden aan het H.J. Schimmelplein net buiten het centrum van Utrecht. De kamer is gelegen in een pand met vijf andere soortgelijke kamers. In dat pand zijn dus zes kamers gesitueerd. Vijf ouder besloten het gehele pand te kopen, waardoor alle vijf andere kamers al bezet zijn. De zesde is nu dus vrijgekomen. Ondanks de hoge prijs, is er volgens makelaar Rik Gijtenbeek genoeg animo voor. Hij vertelt tegen RTL Z dat hij nog een ouder heeft gevonden die bereid is de overgebleven kamer te kopen.

De via Funda aangeboden kamer is zoals gezegd 14 m² groot, en heeft een gedeelde toilet per verdieping, gedeeld tussen twee studio’s, en een gezamenlijke wasmachine- en drogeropstelling. Bovendien is er een gezamenlijke ruime achtertuin met overkapping en lounge hoek, die volgens de advertentie een gezellig samenkomen creëert.

Studentenkamer Utrecht

De koper dient wel het gehele te betalen bedrag op de bankrekening te hebben staan, gezien het niet mogelijk is om voor deze studentenkamer in Utrecht een hypotheek af te sluiten. De kamer biedt dan ook alleen een uitkomst voor de welgestelden onder ons, zo beaamt ook de makelaar. Dat wordt ondersteund door het feit dat als één van de kopers een kamer verlaat, er een gelijkgestemde dient in te komen. Dat is synoniem voor een ander jong persoon, vergelijkbaar met de andere studenten en met vergelijkbare financiële middelen. Mocht het hele pand verkocht willen worden, dient elke bewoner daar eerst mee akkoord te gaan.

Constructie

Volgens de makelaar zou dit een goede constructie zijn om de woningnood, al dan niet tijdelijk, aan te pakken. Maar ook hij plaatst de kanttekening dat de hierboven gestelde constructie enkel is geprivilegieerd voor de welgestelde ouders. “Voor rijkere ouders is dit makkelijker op te hoesten dan voor ouders met een kleinere beurs”, zo bekent hij. “Het legt tegelijkertijd ook de krapte van de woningmarkt bloot.”