Het is iets minder dan 24 uur geleden dat de Tour de France van 2018 werd afgerond. Een koers waarin de Limburgse trots Tom Dumoulin weer eens liet zien uit wat voor hout hij is gesneden. De wielrenner van de Sunweb ploeg wist – ondanks een teleurstellende eerste week – een fabuleuze plek in het klassement veilig te stellen. Als tweede eindigen in een Tour, nadat je eerder in het jaar een Giro weet te winnen, daar kunnen we niets anders dan immens veel respect voor hebben. Een prestatie die niet snel geëvenaard zal worden. Ondanks het feit dat hij niet gewonnen heeft, mag ‘ie toch met gepaste trots terugkijken. Niet in de laatste plaats vanwege het leuke zakcentje dat hij mee naar huis mag nemen.

Tom Dumoulin veruit de best verdienende Nederlander in de Tour

Het moge duidelijk zijn dat zijn tweede plek in het algemeen klassement een aardig cadeautje oplevert. Niet alle Nederlanders gaan met goedgevulde zakken naar huis, maar Tom in ieder geval wel – wat ook wel mag voor een dergelijke prestatie. Hij heeft maar liefst €229.160 aan prijzengeld in ontvangst mogen nemen. Een serieus bedrag en veruit het meest van alle Nederlanders die actief waren tijdens deze Tour. Ondanks dat vinden we de financiële vergoeding toch aan de lage kant, zeker wanneer we kijken naar de verhoudingen van de geleverde prestatie in vergelijking met bijvoorbeeld voetballers. Los van het feit dat het commerciële aspect verschilt.

Tom Dumoulin wordt gevolgd door Steven Kruijswijk en Dylan Groenewegen. Deze twee heren hebben eveneens een sterke Tour gereden en mogen dan ook een mooi bedrag ontvangen. Met €57.370 voor Kruijswijk en €24.280 voor Groenewegen is het ver beneden het bedrag dat Dumoulin bij elkaar wist te fietsen. Ondanks dat kunnen we ons voorstellen dat beide renners hier heel tevreden mee zijn – los van de sportieve prestatie die ze hebben geleverd.

tom dumoulin tour de france Pure Luxe

Foto: Instagram, @tomdumoulinfans.

Prijzengeld in de Tour de France op verschillende wijzen verdeeld

In de Tour de France win je niet alleen geld door als eerste over de finish te komen. Er zijn diverse elementen, onderdelen en korte tussensprints die extra geld in het laatje brengen. Om te beginnen is er de bonus voor het behalen van Parijs: €1.000. Iedere renner die daar, al fietsend, aankomt, krijgt €1.000. Vervolgens is er natuurlijk de prijs die je mag ontvangen voor een etappeoverwinning. Deze is maar liefst €11.000. Dylan Groenewegen wist in etappe 7 en 8 de winst te pakken, dus dat leverde hem meteen €22.000 op. Tom Dumoulin zette afgelopen zaterdag de tijdrit achter z’n naam en liet daarmee ook de kassa voor nog eens €11.000 rinkelen.

Daarnaast werden er kleinere bedragen verdeeld voor ‘de meest strijdlustige renner van de dag’ en kreeg je een financiële vergoeding bij tussensprints. De tweede plaats in het algemeen klassement levert €200.000 op en de vijfde plaats €50.000. We kunnen dus rustig stellen dat het toch echt de eindklassering is die het grote geld meebrengt – mits je goed klasseert. We zijn heel erg benieuwd naar de eerstvolgende Tour en hopen natuurlijk dat Dumoulin dan met de winst ervandoor gaat. De huidige podiumplek was overigens alweer 28 jaar geleden en die kwam destijds op naam van Breukink.

Bron: NU.nl