Het is natuurlijk altijd even afwachten wat de ‘statistieken’ doen, nadat er weer een kalenderjaar voorbij is, maar nu lijkt het dan toch enigszins duidelijk. Volgens een onderzoek gedaan door De Volkskrant, is rijk Nederland wéér rijker geworden. Daar de cijfers bij het CBS nog niet opgevraagd kunnen worden over 2018, heeft het onderzoek betrekking op 2017. Desalniettemin geeft het een goed beeld van de vermogenstoename bij de allerrijksten van Nederland.

De allerrijksten in Nederland zien vermogen verder stijgen

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, is het vermogen van de rijkste 0,1% van Nederland flink toegenomen. Die 0,1% bestaat uit zo’n 7.700 huishoudens. Waar deze huishoudens het in 2016 nog moesten doen met gemiddeld zo’n €16,9 miljoen aan vermogen, daar is het in 2017 aardig gestegen. Er werd maar liefst €700.000 bijgeschreven per huishouden. Daarmee komt het gemiddelde uit op €17,6 miljoen. Een aardig bedrag, mede mogelijk gemaakt door Mark Rutte.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nick Meijer (@carspotternick) op

Verder kwam uit het onderzoek naar buiten dat de rijkste 1% van Nederland een gecombineerd vermogen had van €332.000.000.000 – dat is inderdaad ‘miljard’. Sterker nog, dat bedrag komt neer op een kwart van het totale vermogen in Nederland. De rijkste 0,1% – dus die 7.700 huishoudens – hadden gezamenlijk zo’n €136 miljard te verdelen.

Een groot aandeel in de stijging van deze vermogens, is terug te vinden in de stijgende woningmarkt. De huizenprijzen hebben de afgelopen jaren een gigantische groei doorgemaakt en dit is direct terug te zien in het vermogen van de meeste Nederlanders – aangezien praktisch iedereen een eigen huis bezit. Overigens is het zo dat de inkomensverdeling in Nederland al enkele jaren onder het internationale gemiddelde ligt.

Bron: De Volkskrant