Iedere kwartaal betalen wij als Nederlandse automobilist een aardig bedrag aan wegenbelasting, een mooie inkomstenbron voor de Nederlandse overheid. In het jaar 2021 veranderd aan deze regeling helaas niets. Hoeveel we in totaal betalen lees je hier.

De wegenbelasting van 2021 worden zoals we gewend zijn eerlijk verdeeld tussen het rijk en de provincies. In totaal verwachten deze twee partijen 6.1 miljard euro binnen te krijgen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Deze 6.1 miljard komt aardig in de buurt van het bedrag dat in 2020 werd binnengehaald uit wegenbelasting.

Door de huidige status van de economie int de overheid 0.6 minder dan dit voorgaande jaren. Dit komt door de huidige economische omstandigheden. Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt en naar verwachting worden dit er in 2021 alleen nog maar meer. Er wordt wel rekening gehouden met een groei van het wagenpark bij de schatting voor volgend jaar. Door deze toename worden er dus meer tarieven betaald.

De inkomsten voor de provincie gaan naar verwachting wel stijgen. Met maar liefst 2,5 procent. Dit komt voornamelijk door de hogere tarieven. In de provincie Utrecht stijgen de kosten voor de wegenbelasting ten opzichte van 2020. Hier gaan de inwoners maar liefst 4 procent meer betalen dan dit jaar.

wegenbelasting

Ten opzichte van dit jaar wordt het dus absoluut niet goedkoper om een auto te bezitten dan het aankomende jaar. Met een dikke 6 miljard wordt het overheidspotje weer aardig gespekt. Niet geheel onnodig want de economische schade is aardig aan het oplopen. Er zal dus goed gebruik gemaakt moeten worden van deze centen. Misschien voor één jaar niet alles direct terug in de wegen steken?

Mocht je nou wel wat minder willen gaan betalen dan raden wij je aan één van de 5 snelste elektrische wagens de kopen. Brute snelheid en minder kosten is toch absoluut waar iedereen naar streeft? Dan moet je helaas wel wat inleveren qua geluid. Want het geluid van een dikke tweedehands RS6 met Miltek is toch wat anders dan een Porsche Taycan…